Ediția a VI-a a Festivalului-concurs raional pascal la Grimăncăuți, Briceni

509

Într-o atmosferă caldă și senină de sărbătoare, luminată de mărețul praznic al Învierii Domnului, Căminul Cultural din satul Grimăncăuți, Briceni, a găzduit marți, 10 mai 2016, ediția a VI-a a Festivalului-concurs raional al Cîntecului pascal „Hristos a Înviat!”. Cu aportul și purtarea de grijă a părintelui paroh din satul Grimăncăuți, protoiereului Ioan Cucuietu, a ctitorilor și organizatorilor – Viorica Tatarciuc, Liliana Cotiujanscaia, Svetlana Caduc și Viorel Orlovschi, a colectivului pedagogic de la Liceul Teoretic Grimăncăuți și a autorităților locale, și în acest an festivalul a fost organizat în cele mai bune condiții, sala festivă prezentîndu-se ca o adevărată Casă Mare, luminoasă și ospitalieră pentru toți concurenții și spectatorii.

O bucurie deosebită o constituie participarea constantă la acest eveniment a invitatului de onoare – Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni.

În prezența unui public numeros, pe scenă au interpretat dulci cîntări pascale, dînd slavă lui Hristos cel Înviat, colective și grupuri artistice de la 23 de instituții de învățămînt din raion: Liceul Teoretic „Grigore Vieru” Briceni, Liceul Teoretic Beleavințî, Liceul Teoretic Caracușenii Vechi, Liceul Teoretic Colicăuți, Liceul Teoretic Corjeuți, Liceul Teoretic Cotiujeni, Liceul Teoretic Drepcăuți, Liceul Teoretic Grimăncăuți, Liceul Teoretic Larga, Liceul Teoretic Lipcani, Liceul Teoretic Tabani, Liceul Teoretic Trebisăuți, Gimnaziul Balasinești, Gimnaziul Bogdănești, Gimnaziul Corjeuți, Gimnaziul Coteala, Gimnaziul Larga, Gimnaziul Lipcani, Gimnaziul Hlina, Gimnaziul Medveja, Gimnaziul Pererîta, Gimnaziul Șirăuți, Gimnaziul Slobozia-Șirăuți.

Pentru început, Prea Sfințitul Nicodim a adresat participanților un cuvînt de felicitare cu prilejul sfintelor sărbători pascale și binecuvîntări arhierești, mulțumindu-le pentru dragostea ce o manifestă în cultivarea și perpetuarea frumoaselor tradiții și cîntece pascale, prin care se aduce slavă Mîntuitorului Hristos cel Înviat.

Un cuvînt de salut, felicitări pascale, mulțumire și urări de succes a adresat participanților și tuturor celor prezenți și Președințele Raionului Briceni, domnul Mihail Gnatiuc.

Interpretarea colictivelor artistice a fost evaluată de un juriu din care a făcut parte Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, domnul Vitalie Știrbu, șeful Direcției Raionale Învățămînt, Tineret și Sport Briceni, protoiereul Adrian Cotelea, secretar eparhial, protoiereul Lilian Ciubatîi, reprezentant pentru raionul Briceni al Departamentului Eparhial Învățămînt Religios și Activitate Pastorală, doamna Maria Burea, specialist principal al Direcței Raionale Învățămînt, Tineret și Sport Briceni.

În rezultatul evaluării juriului a fost obținut următorul clasment:

  • Premiul Mare – Gimnaziul Balasinești
  • Premiul I – Gimnaziul Larga
  • Premiul II – Gimnaziul „Grigore Vieru” Pererita, Gimnaziul Șirăuți și Liceul Teoretic Corjeuți
  • Premiul III – Liceele Teoretice din satele Grimăncăuți și Colicăuți și Gimnaziul Hlina

Toate colectivele artistice au primit din partea Direcției Raionale Învățămînt, Tineret și Sport diplome și mențiuni.

La final, Ierarhul a mulțumit tuturor pentru participare, prezentare și organizare și a conferit, în semn de recunoștință, gratitudine și apreciere a tuturor eforturilor depuse spre promovarea și perpetuarea frumoaselor tradiții ortodoxe legate de sărbătoarea Sfintelor Paști, tuturor organizatorilor și participanților Diplome Arhierești,subliniind că toate colectivele au avut o prestație deosebită și că toate merită să fie situate pe primul loc.

Cu distincții arhierești au fost onorați și organizatorii și gazdele festivalului. Amintim că acest eveniment organizat an de an este rod al unei frumoase și durabile colaborări dintre Direcția Raională Învățămînt, Tineret și Sport Briceni și Departamentul Eparhial Învățămînt Religios și Activivate Pastorală, reprezentat în raionul Briceni de protoiereul Lilian Ciubatîi.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni


Articole Asemănătoare
515

Festival Pascal ” Hristos a Înviat ” desfășurat la Sfănta Mănăstire Saharna

  Hristos a Înviat în firul ierbii, A Înviat Hristos în Adevăr; În poienița-n care zburdă cerbii, În florile de piersec și de măr. Tradițional a treia zi după Paști în raionul Rezina se desfășoară Festivalul Cântecului Pascal ,,Hristos a Înviat’’ ,care a fost și în acest an găzduit de Sfânta Mănăstire Saharna. La festival […]

Articole postate de același autor
587

PS Ioan, Episcop de Soroca a aniversat doi ani de arhierie, la mănăstirea stavropighială „Acoperământul Maicii Domnului” din orașul Moscova

În ziua aflării cinstitelor moaşte ale Sfintei Fericite Matrona, Preasfințitul IOAN, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, având binecuvîntarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, a asistat la Dumnezeiasca Liturghie din mănăstirea stavropighială „Acoperământul Maicii Domnului” din orașul Moscova. Slujba praznicală a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul TEOGNOST, arhiepiscop de Serghievo-Posad. Acum doi ani, […]