Ediția a II-a a Festivalului Raional al cîntecului pascal „Hristos a Înviat!” la Rotunda, Edineț

2263

Joi, 12 mai 2016, Căminul Cultural din satul Rotunda, raionul Edineț a fost gazda unui impresionant concert de cîntece pascale, ce a reprezentat un veritabil buchet de imne de laudă adus Mîntuitorului Hristos drept recunoștință pentru slăvita Sa Înviere, prin care s-a adus omenirii biruința asupra morții și începutul unei vieți noi veșnice.

Evenimentul este în acest an la a II-a ediție și se desfășoară grație colaborării dintre Episcopia de Edineț și Briceni și Secția Raională Cultură a raionului Edineț. Festivalul a avut loc cu binecuvîntarea Chiriarhului Eparhiei noastre, Prea Sfințitul Nicodim, în prezența secretarului Episcopiei de Edineț și Briceni, protoiereul Adrian Cotelea, a președintelui raionului Edineț, Iurie Garas, a șefului Secției Raionale Cultură Edineț, doamnei Angela Bazatin, a specialistului principal al secției, doamnei Lilia Fulga, a primarului satului Rotunda, doamnei Galina Iutiș, a preoților din parohiile blagociniei Edineț în frunte cu părintele blagocin, protoiereul Ioan Gînju, și a mulțimii de spectatori.

Solemnitatea a început la Biserica „Sfinții Arhangheli” din satul Rotunda cu slujba unui Te-Deum, după care participanții s-au deplasat la Casa de Cultură, unde, chiar la intrare atmosfera pascală s-a resimţit prin lansarea unei expoziţii de pască, cozonac şi ouă încondeiate. Cei prezenţi au examinat atent deliciile aduse de către fiecare localitate.

În scenă au evoluat 26 de colective artistice și grupuri vocale, care prin măiestria interpretativă și splendoarea versurilor pascale au reușit să redea o adevărată atmosferă de pace, speranță și bucurie duhovnicească specifică mărețului praznic al Învierii Domnului.

Colectivele participante au fost: Corul de preoți al blagociniei Edineț, conducător – preot Igor Ciubotaru, Formația folclorică „Colinda”, or. Edineț, Formația folclorică „Semănătorii”, or. Cupcini, Corul „Lăcrămioara”, or. Cupcini, Formația folclorică „Țărăncuța”, s. Alexandreni, Formația folclorică „Țărăncuța”, s. Hincăuți, Grupul vocal „Hutoreanca”, s. Poiana, Formația folclorică „La castel”, s.Gordinești, Formația folclorică „Ciobănaș de la miori”, s. Parcova, Formația folclorică „Țărăncuța”, s. Hancăuți, Formația folclorică „Bădrăgeanca”, s. Badragii Vechi, Formația folclorică „Hlinoenii”, s. Hlinaia, Grupul vocal „Flueraș”, s. Rîngaci, Formația folclorică „Draghiște”, s. Trinca, Formația folclorică „La izvoare”, s. Trinca, Formația folclorică „Sălcioara”, s. Cepeleuți, Formația folclorică din s. Chiurt, Grupul vocal „Stejarii”, s. Terebna, Formația folclorică „Tîrnoveanca”, s. Tîrnova, Grupul vocal „Smugleanca”, s. Constantinovca, Formația folclorică „Mărgăritarele”, s. Bleșteni, Formația folclorică „Lăutar” și formația folclorică „Ciugurel” din s. Ruseni, Formația folclorică „Corpaceanca”, s. Corpaci, Formația folclorică „Sălcioara”, s. Gașpar, Formația folclorică „Alboteanca”, s. Fîntîna-Albă.

La încheierea manifestației, părintele secretar eparhial, protoiereul Adrian Cotelea a rostit cuvinte de folos duhovnicesc, reliefînd importanța unor asemenea măsuri cultural-artistice întru promovarea tezaurului duhovnicesc al binecredinciosului nostru popor creștin trăitor în acest spațiu, care a știut cu multă dragoste și talent artistic să prelungească negrăita bucurie a Învierii Domnului din biserică în lume.

Mulțumind autorităților raionale și locale, precum și parohului satului Rotunda, preotului Adrian Postolochi, pentru buna desfășurare a festivalului, părintele secretar a oferit tuturor organizatorilor și participanților, din partea Prea Sfințitului Nicodim, cîte o Diplomă Arhierească, în semn de apreciere și încurajare la perpetuarea valorilor creștine.

Toți participanții au primit din partea autorităților raionale cîte o Diplomă de participare.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni


Articole Asemănătoare
2408

Ediția a VI-a a Festivalului-concurs raional pascal la Grimăncăuți, Briceni

Într-o atmosferă caldă și senină de sărbătoare, luminată de mărețul praznic al Învierii Domnului, Căminul Cultural din satul Grimăncăuți, Briceni, a găzduit marți, 10 mai 2016, ediția a VI-a a Festivalului-concurs raional al Cîntecului pascal „Hristos a Înviat!”. Cu aportul și purtarea de grijă a părintelui paroh din satul Grimăncăuți, protoiereului Ioan Cucuietu, a ctitorilor […]

Articole postate de același autor
2189

Vinerea Mare – moartea și îngroparea Domnului

Vinerea Mare numită și vinerea Paștilor, vinerea seaca sau vinerea Patimilor, este zi de mare doliu a întregii creștinatăți, pentru că în această zi a fost răstignit și a murit Mântuitorul lumii. Este o zi aliturgică, pentru că Liturghia reprezintă jertfa nesângeroasă a lui Hristos, în chipul pâinii și al vinului, iar cele două jertfe […]