A fost sfințit un bust închinat Mitropolitului Olteniei Nestor Vornicescu

2337

Satul Lozova din raionul Strășeni este locul de baștină al regretatului Mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei (1927-2000).

Către 90 de ani de la naștere s-au inițiat câteva proiecte privind imortalizarea acestei personalități pe meleagurile natale.

În acest sens, Primăria Lozova, în parteneriat cu Asociația Națională Cultul Eroilor din România, a inițiat simpozioane, expoziții, pelerinaje, tabere cu implicarea mai multor oameni de cultură și cercetători de pe ambele maluri ale Prutului.

Un obiectiv aparte a fost realizarea unui bust al ierarhului, care ar fi instalat în centrul satului Lozova. Acest vis s-a realizat către hramul satului, Sf. Irh. Nicolae.

Luni, 21 mai, un sobor de preoți în frunte cu Mitropolitul Vladimir, a poposit în sat pentru a participa la ceremonia de inaugurare și de binecuvântare a bustului. Monumentul este de o rară frumusețe și stă pe un impunător soclu în fața primăriei, iar privirea ierarhului este îndreptată spre biserica satului. ”Este o revenire acasă a mitropolitului”, ne-a mărturisit Traian Duța, sculptorul acestui bust.

ÎPS Mitropolit Vladimir a elogiat personalitatea celui care a fost Mitropolitul Nestor Vornicescu, arhiereu şi membru al Academiei Române, dar și al Academiei de Științe a Moldovei, un slujitor exemplar și un mare cărturar.

Dl primar Lilian Botnaru și dl Eugen Petrescu, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, au relatat despre proiectele în desfășurare și au mulțumit celor implicați în buna desfășurare a acestora.

Părintele paroh din Lozova, prot. Petru Croitor, a menționat: „Tot ceea ce s-a întâmplat astăzi la Lozova nu face decât să ne responsabilizeze şi să ne angajeze să îi urmăm exemplul de vieţuire, precum şi a altor oameni care sunt adevărate modele de urmat, mai ales într-o lume în care ne confruntăm cu o criză a reperului şi a modelului. În lumea de azi mereu ne plângem că există o criză materială, însă aceasta nu va fi soluţionată şi realizată decât dacă vom rezolva criza morală, mai întâi.

Mitropolitul Nestor Vornicescu, dar şi alţii, ne pot ajuta ca să rămânem în matca Bisericii străbune, să fim sinceri, să ne pese de ţară, neam şi de Biserică. Să ne ajute Dumnezeu să fim demni urmaşi ai lor“.

În aceeași localitate Mitropolitul Vladimir a binecuvântat un drum asfaltat, o troiță și o fântână amenajată pentru trecători.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Sursa: www.mitropolia.md


Articole postate de același autor
2170

Căderea începe în minte

Ce înseamnă gîndire de gloată? Gîndirea de gloată este atunci cînd argumentul Calității este înlocuit cu argumentul Cantității. De pildă: „toată Europa face așa”, sau „astăzi nimeni nu mai face așa”. „Toți” și „nimeni” nu sînt argumente. În Gîndirea de gloată un lucru devine bun sau rau, moral sau imoral nu prin calitatea și măsura […]


Foto