O întâlnire de suflet în cadrul Săptămânii Tineretului Ortodox desfășurată în parohia Sălcuţa

211

În contextul Săptămânii Tineretului Ortodox, parohia Sălcuța, r. Căușeni desfășoară activități zilnice cu tinerii. Elevii de la Liceul Teoretic "Meșterul Manole" Sălcuța se întâlnesc, în fiecare seară, la Biserica din localitate unde, alături de Părintele Nicolae Jelihovschi, înalță rugăciuni pentru luminarea minții, ajutor la învățătură și spor duhovnicesc, după care urmează diverse activități.

În seara zilei de miercuri, 24 aprilie 2024, în mijlocul tinerilor s-a aflat jurnalista Natalia Lozan. S-au abordat teme de actualitate cu care se confruntă elevii în viaţa duhovnicească, dar şi în activitățile cotidiene.

Părintele Nicolae Jelihovschi, preot-paroh al Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" și profesor de Religie la liceul din localitate, a făcut referințe la necesitatea unor astfel de întâlniri, în cadrul cărora tinerii pot cunoaște diferite persoane care activează în cadrul Bisericii, provocându-i pe elevi la o discuție de suflet.

Invitata serii, le-a împărtășit tinerilor despre propria cale către Dumnezeu și trăirea credinței. "Nobil, împărătesc, nu este cel cu „sânge albastru”, ci cel ce devine Dumnezeu după har. Fiecare dintre noi suntem de neam bun, împărătesc, după cum ne spune Sf. Apostol Petru: " voi sunteţi seminţie aleasă, preoţie împărătească, neam sfânt, popor agonisit de Dumnezeu…" (I Petru 2, 9). Însă pentru a moșteni Împărăția, trebuie să cunoaștem și lupta duhovnicească, împotrivirea în fața patimilor și a păcatului. Dumnezeu ne-a înzestrat pe toți cu daruri minunate, spre a valorifica ceea ce este frumos și bun și a ne desăvârși. Le vom cheltui, le vom risipi, sau le vom pune în valoare, de noi depinde," a menționat d-na Natalia Lozan.

Totodată, i-a îndemnat pe cei prezenți de a selecta ceea ce este bun şi folositor din toate informațiile, de a căuta binele şi frumosul. De a cunoaște reperele fundamentale promovate de Biserică, care lucrează spre seninătatea, spre fericirea noastră. "Vă doresc să fiți frumoși și la chip, și mai ales la suflet… pentru ca viața voastră să fie o adeverire că sunteți moștenitori ai Împărăției lui Dumnezeu," i-a îndemnat jurnalista.

Tinerii prezenți s-au implicat activ în discuție, adresând numeroase întrebări.

Sursa: Colegiul de redacție al AO "Valeriu Gafencu"


Articole postate de același autor
338

Fenomenul ortodox moldovenesc: problema și sursele de documentare

Cu acceptul domnului academician Valeriu Pasat, continuăm publicarea unor materiale documentare unice legate de istoria Bisericii Ortodoxe din Moldova din perioada 1940-1991. Textele fac parte din lucrarea „Biserica Ortodoxă și puterea sovietică în RSS Moldovenească (1940-1991)”, apărută la editura „Cartier” din Chișinău, în anul 2018. Continuare din: Introducere în lucrarea „Biserica Ortodoxă și puterea sovietică […]