Hramul Bisericii „Sfântul Pantelimon” din or. Cimișlia

199

Astăzi, 9 august 2017, în ziua prăznuirii Sfântului Pantelimon, un Sfânt care este bine-cunoscut mai ales celor aflați în suferințe și în boli, numeroși credincioși ai orașului Cimișlia au participat la sărbătoarea Hramului Bisericii „Sf. M. Mc. Pantelimon” din oraș.

Cu acest minunat prilej, cu binecuvântarea PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către un sobor de preoți, în frunte cu Părintele Ioan Jelihovschi, Parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Carabetovca, r. Basarabeasca.

Din soborul preoțesc a făcut parte și parohul comunității, Prot. Ioan Jelihovschi (paroh al Bisericii din anul 2002), Prot. Mitr. Nicolae Cristov, Parohul Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din or. Cimișlia, precum și un sobor de slujitori din cadrul Eparhiei de Sud.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, în curtea bisericii a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obște, lucrare sfântă săvârșită în numele Sfintei Treimi, de către preoții Bisericii, prin care se împărtășește credincioșilor bolnavi harul nevăzut al tămăduirii sau ușurării suferințelor trupești și întărirea sufletească.

Cu această ocazie, Părintele Ioan Jelihovschi, Parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Carabetovca, r. Basarabeasca, a venit către adunarea credincioșilor la această sfântă taină, cu un cuvânt de învăţătură, în care a subliniat faptul că Taina Sfântului Maslu, una din cele şapte Sfinte Taine ale Bisericii Ortodoxe, aduce vindecare trupească şi sufletească: „În Sfintele Evanghelii și în toate rugăciunile din rânduiala Sfântului Maslu, Dumnezeu este invocat ca „Doctorul sufletelor și trupurilor noastre, a Cărui milă este nemăsurată…”, iar după fiecare rugăciune și invocare, credincioșii cântă: „Stăpâne, Hristoase, Mult Milostive, miluiește și tămăduiește pe robii Tăi”. Însăși cântarea Îl arată pe Mântuitorul Hristos ca „Vindecătorul și Ajutătorul celor ce sunt în dureri”. De la Dumnezeu prin rugăciune se cere: „tămăduire neputinciosului robului Său… cel ce mult a greșit”.

„Să alergăm după ajutor, noi, toți cei slăbănogiți și îmbolnăviți trupește și sufletește de păcatele noastre, împovărați de boli și de curse diavolești, să alergăm la acest prea-milostiv Sfânt al Bisericii lui Hristos, întrucât „Pantelimon” înseamnă „prea-milostiv”, și cu încredere să îi cerem tămăduire, pentru noi și pentru apropiații noștri, care zac în dureri și nevoi!”, a menționat Părintele Ioan.

În încheiere, Parohul Bisericii, Părintele Ioan Jelihovschi, a felicitat credincioșii prezenți cu ocazia sărbătorii hramului, mulțumind preoților slujitori și tuturor enoriașilor pentru prezență și comuniune în rugăciune, exprimând în același timp alese mulțumiri și recunoștință, Grupului coral bărbătesc „Gnosis” din Chișinău, pentru împodobirea praznicului cu alesele cântări liturgice, interpretate cu multă măiestrie.

Părintele Paroh Ioan Jelihovschi este un tânăr și energic slujitor al Bisericii, care începând cu anul 2002, desfășoară o vastă și frumoasă activitate pastoral-misionară și culturală în orașul Cimișlia. În special, Părintele organizează un șir de activități dedicate tinerilor și împreună cu tinerii.

Este Profesor de Religie Ortodoxă la Liceul Teoretic „M. Eminescu” din or. Cimișlia din anul 2002 și până în prezent, dar și Președinte al Departamentului Activitate Pastorală pentru Tineret din cadrul Episcopiei de Cahul și Comrat. De asemenea, conduce și Asociația Ortodoxă „Valeriu Gafencu”, înființată în anul 2012.

„Purtătorule de chinuri, Sfinte şi Tămăduitorule Pantelimoane, roagă pe milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre!” (Tropar)

 

A consemnat: Serghei Crudu

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole Asemănătoare
132

Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din s. Tvardița, r. Taraclia şi-a serbat hramul

Joi, 27 octombrie 2017, în ziua sărbătoririi Sfintei Cuvioasei Parascheva, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir a poposit în satul Tvardița din raionul Taraclia. Cu flori tomnatice și multă bucurie, Vlădica Vladimir a fost întâmpinat de un grup de copii îmbrăcați în haine naționale. Monumentala biserică parohială, zidită acum 175 de ani, a […]

Articole postate de același autor
1803

Suferința nu e darul lui Dumnezeu

S-a expandat un pic teologia aceasta a suferinței, mai ales într-un an trecut în care s-a vorbit foarte mult despre Taina Sfântului Maslu și s-a scociorât tot timpul, ca și cum ai băga într-o rană nevinovată vârful de la scobitoare. Să zici: Ce mai iese? S-au stors toate puroiurile, ca să le arătăm lumii. Suferința […]