Hramul Bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din s. Lărguța, r. Cantemir

1966

La 8/21 noiembrie, în fiecare an, Biserica Ortodoxă cinstește Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a tuturor Puterilor cerești celor fără de trupuri, zi în care mai multe biserici și localități din țara noastră își serbează hramul.

Între acestea se află și tânăra biserică înălțată în cinstea „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”, din s. Lărguța, r. Cantemir (localitatea în care se află cel mai înalt deal din sudul țării, cu înălțimea de 301 m), prilej cu care au fost organizate în această zi în parohie numeroase manifestări religioase şi culturale, sub conducerea Părintelui Paroh Grigorie Marcu, dimpreună cu Primăria din localitate, în frunte cu dl primar Dumitru Tarnovschi.

În această zi specială pentru credincioșii parohiei, deoarece se sărbătoresc sfinţii care sunt ocrotitorii bisericii și ai localității, Părintele Paroh a săvârșit slujba Sfintei Liturghii în biserica din piatră care se află încă în construcție, piatra de temelie fiind pusă acum 20 de ani în urmă, în anul 1997 de către parohul de atunci Prot. Mihail.

La această frumoasă sărbătoare, credincioșii localității s-au bucurat de prezența Grupului coral bărbătesc „Gnosis”, care au oferit răspunsurile liturgice la Sf. Liturghie, după care au susținut un mic concert de cântări populare la sărbătoarea organizată în centrul satului.

Împreună cu numeroșii credincioși prezenți la slujba praznicală au fost și reprezentanții autorităților publice locale, a instituțiilor de învățământ, agenți economici, dar și localnici veniți de peste hotarele țării.

În cuvântul de învățătură pe care l-a adresat credincioșilor cu acest prilej, Părintele Paroh Grigorie a vorbit despre rolul sfinților îngeri în iconomia mântuirii.

La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiat înconjurul Bisericii cu citirea evangheliilor Învierii, urmat de Te-Deum-ul de mulțumire lui Dumnezeu pentru toate, după care Părintele Paroh a mulțumit Grupului coral bărbătesc „Gnosis” din Chișinău, oaspeți de onoare la sărbătoarea hramului parohiei, îndemnându-i să fie și în continuare la fel de activi și râvnitori în propășirea dreptei credințe și a tradițiilor Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, bucurând inimile a nenumărați credincioși din țara noastră și de peste hotarele ei.

De asemenea, la rândul lor, reprezentanții autorităților publice locale au felicitat locuitorii satului Lărguța cu sărbătoarea hramului, menționând totodată că Biserica poartă cel mai important rol în viața cetățeanului și că autoritățile vor avea grijă și în continuare ca viața spirituală a localnicilor să reînvie continuu în sufletele lor.

În încheiere, Părintele Paroh a mulțumit din suflet, Dlui Ion Botezatu, primul paraclisier al bisericii, pentru prezență și pentru „Apostolul” donat bisericii în această zi, dar și pentru cadoul frumos oferit credincioșilor cu ocazia sărbătorii hramului: prezența Grupului coral bărbătesc „Gnosis” la sărbătoare.

De asemenea, parohul a menționat și aportul considerabil al autorităților locale, cât și al tuturor credincioșilor adus la susținerea și implicarea în activitatea și lucrările permanente din cadrul Bisericii.

Dl Ion Botezatu, originar din această localitate, este unul dintre organizatorii acestui frumos eveniment, care a venit la sărbătoarea hramului tocmai din Londra. Este un tânăr jurist, ce și-a făcut studiile în drept la Universitatea „A. I. Cuza” din Iași, România, iar mai apoi a susținut teza de master în științe politice în cadrul Academiei de Administrare Publică din Chișinău, și nu, în ultimul rând, un bun și exemplar creștin-ortodox și un susținător activ al tuturor măsurilor Bisericii Ortodoxe îndreptate spre bunăstarea locașurilor de cult, dar și spre binele și fericirea credincioșilor ei.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească în cinstea sărbătorii.

A consemnat: Serghei CRUDU, teolog


Articole Asemănătoare
1676

Zi de hram la Sîngerei

Luni, 21 noiembrie 2016, de ziua pomenirii „Sf.Arh.Mihail și Gavriil”, una din cele trei biserici din orașul Sîngerei și-a serbat ziua ocrotitorilor cerești. Sfînta Liturhie a fost săvîrșită de protoiereul Maxim Guzun, blagocinul raionului Sîngerei și parohul bisericii. La finalul sfintei Liturghii a fost săvîrșit un Te-Deum de mulțumire. Printre cei prezenți s-a numărat protoiereul […]

Articole postate de același autor
3076

Pocăinţa psihică sau duhovnicească

Este o diferenţă clară între pocăinţa psihică şi pocăinţa autentică, pocăinţa duhovnicească? Într-adevăr, una este să tratezi lucrurile din punct de vedere psihic şi alta este să le tratezi din punct de vedere duhovnicesc. De regulă, dacă eşti format din punct de vedere duhovnicesc, eşti şi psihic, ceea ce nu este valabil şi invers, adică […]