Orbirea sufletească, mai primejdioasă decât cea trupească

2638

Pentru că omul are două feluri de ochi, trupești și sufletești, apoi și orbirea omului poate fi tot de două feluri: trupească și sufletească. Orbirea trupească poate fi din naștere, din pricina unui accident sau din pricina unei boli. Din pricina orbirii trupești nu putem vedea lumea aceasta materială și nici pe noi înșine, nu putem merge fără călăuză și nu ne putem bucura de lumină, de culorile și de toate frumusețile lumii văzute.

Orbirea sufletească este însă cu mult mai primejdioasă decât cea trupească și un asemenea orb este mai nenorocit decât orbul Bartimeu din Sfânta Evanghelie de astăzi. Dacă orbul trupesc nu vede soarele cel fizic, lumina lui, orbul sufletesc nu-L vede pe Soarele dreptății și Părintele luminilor, cu strălucirea harului Său. Nu recunoaște pe Cel Care îi dă bunătăți nepieritoare: viața, suflet, nemurire și nu se vede nici pe sine însuși așa cum este cu adevărat.

 

(Arhimandritul Sofian Boghiu, Smerenia și dragostea, însușirile trăirii ortodoxe, Fundația Tradiția Românească, București, 2002, p. 30)


Articolul Precedent
Articole postate de același autor
703

Prăznuirea Sfintei Mare Mucenițe Marina la Catedrala arhierească „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Soroca

Sâmbătă, 30 iulie 2022, în ziua pomenirii Sfintei Mari Mucenițe Marina, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a liturghisit la Catedrala arhierească „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Soroca. Izbăvitoare de duhuri rele și tămăduitoare de boli trupești și sufletești, Sfânta Mare Muceniță Marina a murit în urma persecuțiilor asupra creștinilor, pe vremea împăratului Claudiu, […]