Slujba Pavecerniței Mari și Canonul Sf. Andrei Criteanul, la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

251

Ne-am îmbolnăvit prin păcat, să ne vindecăm prin pocăinţă. Iar pocăinţa fără post este neputincioasă. Îndreaptă-te, dar, înaintea lui Dumnezeu prin post. (Sfântul Vasile cel Mare)

Luni, 7 martie 2022, în prima zi a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove a oficiat slujba Pavecerniței Mari și Canonul Sf. Andrei Criteanul, la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.

Perioada duhovnicească în care s-a intrat este una deosebită şi din punct de vedere liturgic. Slujbele religioase de acum îndeamnă la pocăinţă şi smerenie, iar veşmintele liturgice sunt de culoare închisă.

În cadrul Pavecerniţei Mari, soborul slujitor a citit o parte din cele peste 250 de imnuri compuse de Sfântul Andrei Criteanul, de o frumuseţe teologică şi duhovnicească aparte. Acest Canon se citeşte în primele patru zile din prima săptămână a Postului Mare, dar şi la Denia de miercuri seara a săptămânii a cincea, când preoţii vor citi integral compoziţia Sfântului Andrei Criteanul.

Mulţime de credincioşi, lăsând toată grija și tulburarea cea lumească, aprind câte o lumânare, venind la pocăință pentru o viaţă mai îndreptată prin înălţarea acestor rugăciuni de umilinţă.

La Catedrala mitropolitană, Slujba Pavecerniţei cu Canonul se oficiază de luni până joi, începând cu ora 17.00.

Tot în această săptămână, în zilele de miercuri și vineri, se va săvârși Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
540

Sfânta Liturghie praznicală în biserica „Icoana Maicii Domnului „Egumena Sfântului munte Athos”” a mănăstirii de călugărițe „Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur” din s. Șuri, r. Drochia

În fiecare an la data de 26 noiembrie, Biserica Drept-măritoare face pomenirea Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur. În această zi, având binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul IOAN, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a săvârșit Sfânta Liturghie praznicală în biserica „Icoana Maicii Domnului „Egumena Sfântului munte Athos”” a mănăstirii de […]


Foto