Actualitate

20.000 de pelerini în rugăciune, la Iași, pe „Calea Sfinților”

715

Tradiționala procesiune care se desfășoară cu prilejul hramului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, „Calea Sfinților”, a adunat aproape 20.000 de pelerini și ieșeni în rugăciune, pe străzile din centrul orașului. Oamenii au străbătut Iașul, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, aducând laudă lui Dumnezeu pentru binecuvântarea pe care Sfânta Parascheva o oferă Moldovei de 382 de ani.

Parte a identităţii Iaşului ultimilor ani, procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, denumită generic Pelerinajul „Calea Sfinţilor”, adună în fiecare an ieşeni şi credincioși din toată țara, precum şi monahi şi preoţi atât din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cât şi invitaţi din alte eparhii din ţară şi străinătate.

Zeci de preoți și diaconi îmbrăcați în veșminte albe, dimpreună cu mulțimea care a purtat candele, buchete de flori și icoane în mâini, au format ceea ce an de an, în preajma hramului, s-a împământenit la Iași a fi „Calea Sfinților”. Alături de Ocrotitoarea Moldovei, clericii au luat pe umeri și o raclă cu părticele din moaștele mai multor sfinți și din Brâul Maicii Domnului. Astfel, chiar dacă moaștele Sfântului Ierarh Andrei Criteanul nu au sosit încă, cei 32 de sfinți care stau în racla de lângă baldachinul Cuvioasei, din Catedrala Mitropolitană, au însoțit-o în această seară pe străzile Iașului.

În glas de toacă și clopot, procesiunea a pornit din curtea catedralei, iar pelerinii au urmat traseul Bulevardul Stefan cel Mare şi Sfânt - Strada I.C. Brătianu - Strada Cuza-Vodă - Strada Armeană - Biserica „Sfântul Sava” - Strada Costache Negri - Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”. Apoi, de pe pietonal, alaiul a revenit la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Prima oprire a fost în dreptul Capelei „Nașterea Domnului” și „Sfinţii Cosma și Damian” a Maternității „Cuza Vodă” din Iași; a doua oprire – în faţa Bisericii „Sfântul Sava”, iar a treia oprire – în dreptul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”. În jurul orei 20:00, moaștele Sfintei Parascheva au fost aşezate din nou spre închinare.

„Mulțumire aducem Sfintei Parascheva pentru că ne-a îngăduit și nouă, nevrednicilor, să fim în această seară alături de ea, dimpreună cu pelerinii veniți de aproape și de departe, pentru a așeza pe mânuța Sfintei durerea lor, bucuria lor, oful lor, nădejdea lor. Slavă lui Dumnezeu pentru toate! , a afirmat la final Părintele Mitropolit Teofan.

Pe tot parcursul procesiunii s-au citit rugăciuni şi au fost intonate cântări religioase, în special troparul Cuvioasei și al Sfântului Andrei Criteanul.

Pelerinii care vin în această perioadă, dedicată Sfintei Parascheva, se vor închina de miercuri, 11 octombrie 2023, şi la moaștele Sfântului Ierarh Andrei Criteanul care vor fi aduse de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori – Creta  (Grecia), de o delegaţie condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Andreas, Mitropolit de Arkalochori, Kastelli şi Viannos. Acestea vor fi întâmpinate la Iași începând cu ora 19:00.

Programul liturgic continuă mâine, începând cu ora 6:45, cu Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, în Catedrala Mitropolitană. Dumnezeiasca Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Sursa: ziarullumina.ro


Articole postate de același autor
2230

Biserica și activitatea ei religioasă nu trebuie puse pe același cântar cu toate instituțiile și activitățile laice

ADRESAREA ÎPS PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ȘI NISPORENI, CĂTRE AUTORITĂȚILE STATULUI ȘI INSTITUȚIILE DIN DOMENIUL SĂNĂTĂȚII Săptămâna trecută, mai exact pe 22 septembrie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a emis mai multe hotărâri, în contextul riscului sporit de răspândire a infecției provocate de virusul SARS-CoV-2 și în scopul asigurării unui grad adecvat de pregătire […]