Panihidă la 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului slujitor și marelui poet Alexei Mateevici

354

„Alexei Mateevici a crescut ca un înger, a trăit ca un erou al culturii şi a murit ca un sfânt al Naţiunii” – sunt cuvinte de înaltă prețuire ale preotului Vasile Țepordei despre autorul poemului Limba noastră.

Miercuri 23 august 2017, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, câțiva preoți delegați de către Direcția Mitropolitană, au săvârșit o slujbă de pomenire la mormântul vrednicului slujitor și marelui poet Alexei Mateevici, din Cimitirul Central al Capitalei.

Acest gest a fost atât un act de rugăciune pentru sufletul unui bun creștin, care și-a dedicat viața pământească slujirii la Altarul Domnului, precum și un omagiu adus celui care ne-a dăruit versurile imnului național și a avut inspirația de a îmbina atât de frumos și înțelept adevărul Evangheliei cu frumusețea versurilor sale, ce s-au înscris pentru eternitate în tezaurul spiritual al neamului.

În alocuțiunea sa, Prot, mitr. Octavian Moșin, parohul bisericii „Întâmpinarea Domnului” din cadrul USM a menționat că intensa activitate pastorală (inclusiv în armată, fiind preot militar), pedagogică și literară a celui care a fost și este Alexei Mateevici, e un model demn de urmat pentru toți cei care au îmbrăcat haina preoțească, asumându-și răspunderea de a păstori credincioșii, mai ales astăzi, când societatea este bulversată de adevărate crize spirituale și când duhovnicul are o misiune mai dificilă ca niciodată – de a lupta pentru fiecare suflet în parte pe mai multe câmpuri odată.

Debutul literar al lui Alexei Mateevici a avut loc în 1906 și a culminat în iulie 1917 cu poemul Limba noastră. Autorul acestei capodopere literare rămâne în cultura Națională ca o personalitate, care a marcat literatura de la începutul sec. XX până în prezent.

În calitate de preot militar, Alexei Mateevici se află pe front, susține soldații și tot aici se îmbolnăvește… A murit pe 13 august 1917, fiind înmormântat a doua zi în Cimitirul Central din Chișinău. În 1938, bustul preotului poet, creat de marle sculptor Alexandru Plămădeală, a fost sfințit.

Alexei Mateevici a plecat în Eternitate la vârsta de 29 de ani, lăsându-ne un adevărat tezaur literar, dar și Adevărul privind Limba Română și unicitatea Culturii române, pe care a avut curajul să-l rostească mereu, inclusiv la Congresul Învățătorilor din 1917.

„Ne dorim mult ca la anul, când se împlinesc 130 de ani de la nașterea poetului, să facem un an omagial la nivel de stat, declarând-l „Anul Alexei Mateevici – 2018””, mărturisește poetul Ion Găină, director al Casei Muzeu „Alexei Mateevici” din Zaim, Căușeni.

Amintim, că Direcția Mitropolitană a îndemnat toate parohiile din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova să pomenească în timpul Sfintei Liturghii pe preotul-poet Alexei Mateevici.

Sursa: www.mitropolia.md

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole Asemănătoare
528

ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat Slujba de sfințire a Monumentului celor Trei Martiri

Joi, 29 septembrie, în parcul Catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” din centrul Capitalei, a avut loc inaugurarea Monumentului celor Trei Martiri – Alexei Mateevici, Simeon Murafa și Andrei Hodorogea. Slujba de sfințire a fost oficiată de un sobor preoțesc în frunte cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir. La eveniment a participat Orchetra […]

Articole postate de același autor
864

Secretul unui creier uimitor până la adânci bătrâneţi, de la o femeie de 95 de ani

Puţini se pot lăuda cu performanţele Olgăi Kotelko care, până la 95 de ani, a sfidat procesul normal de îmbătrânire și a uimit lumea medicală datorită creierului său, care s-a păstrat într-o formă remarcabilă pentru vârsta ei. Secretul ei este unul pe cât de eficient, pe atât de simplu.  La 77 de ani, vârstă la […]