Un gând la miez de noapte

3606

Cred cu certitudine că fiecare om, în mod deosebit un tânăr, ascunde prin tainițele cugetului și al sufletului său valori, atitudini, idei, opinii etc. Un elev al sec. XXI, care aparține generației Milennials, are despre ce să vorbească unei lumi întregi, cu mult zel și fără gram de inhibiție. Dar numai nu în testul de Bacalaureat la Limba și Literatura Română.
Pentru că ai în față bariere. Pur și simplu ești limitat. 
Pentru mine Bac-ul a fost așa : Concentrare maximă ca să mă încadrez în fiecare cerință, criteriu, să nu pierd puncte pentru gură-cască.

Sunt conștientă de faptul că acest test are ca scop evaluarea celor 12 ani de studiu. Sunt conștientă că trebuie să ținem cont de corectitudine în exprimare. Sunt conștientă că trebuie să avem un limbaj literar. Sunt conștientă că trebuie să cunoaștem gramatica limbii pe care o vorbim și o scriem, dar ... Cum rămâne cu frumusețea, autenticitatea, individualitatea, libertatea cuvântului și a gândului ? Oare formalitatea, teoria și schemele fixe, pot permite elevului să se afirme, să-și manifeste spiritul creativ, gândirea critică și analitică, starea de introspecție, meditația, profunzimea gândului ?

Îmi pare rău și mii rușine pentru fiecare idee, opinie, atitudine, gând lucid, care nu a fost punctat, pentru că nu se încadra în criterii sau în viziunea evaluatorului  . Îmi pare rău pentru speranța a mii de elevi.

De ce nu se poate elabora un test care să reprezinte o Sinergie , unde Teoria și Creativitatea să meargă mână de mână ?
De unde să avem minți luminate în materie de cultură, literatură, dacă un elev deja știe ce îl așteaptă la acest Bac și cunoaște după ce criteriu va fi evaluat ? Astfel, 3 ani de liceu se ocupă cu memorarea schemelor de comentare a figurilor de stil, a stării de spirit, a mesajului global, a motivului, a structurii eseului etc.

Colacul de salvare este propria dorință de excelare. Să fii autodidact. Să înțelegi că de partea cealaltă a baricadei te așteaptă o altă lume, o altă realitate. Cu mult mai practică și utilă.  Dar aici deja e altă temă de discuție.

Sugestia mea este următoarea - să se ofere elevului mai mult teren pentru libera exprimare și pentru tot ce am enumerat mai sus. 
Educația trebuie să facă mai multă lumină în gândirea și concepția noastră și nici într-un caz să înece speranțele și unicitatea cu care am fost născuți. Să salvăm ce a mai rămas ?!
Să luăm atitudine !!!

Aurelia Obreja


Articole postate de același autor
1822

De vezi pe careva înecându-se în râu…

Chemarea aproapelui  din depărtarea necredinței lui la credință Întrebare: Am un prieten de care s-a aflat că este eretic. Să-l îndemn să vină la dreapta-credință, sau nu? Răspuns: Învață-l să cunoască dreapta-credință. Dar să nu i te îmotrivești, nici nu voi să afli ce gândește, ca să nu intre în tine otrava lui. Iar de voi […]