ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat Slujba de sfințire a Monumentului celor Trei Martiri

1833

Joi, 29 septembrie, în parcul Catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” din centrul Capitalei, a avut loc inaugurarea Monumentului celor Trei Martiri – Alexei Mateevici, Simeon Murafa și Andrei Hodorogea.

Slujba de sfințire a fost oficiată de un sobor preoțesc în frunte cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir.

La eveniment a participat Orchetra DTC al MAI „Model” și Garda de Onoare, alături de Ministrul Culturii, Monica Babuc, Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase și alți invitați de onoare.

Monumentul dedicat memoriei celor trei personalităţi – Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea, figuri importante ale vieţii politice, culturale și bisericești din Basarabia– a fost instalat în preajma Catedralei în anul 1923, la inițiativa unor prieteni ai celor trei mari intelectuali basarabeni, în frunte cu Pan Halippa. Sculptura a fost însă distrusă în anul 1940, alături de alte zeci de monumente construite în perioada interbelică.

Preotul-poet Alexei Mateevici este autorul odei „Limba noastră” care din 1994 a devenit imnul Republicii Moldova. Simeon Murafa a fost publicist şi redactor al ziarului „Cuvântul Moldovenesc”, iar Andrei Hodorogea – inginer.

Acum trei ani, un grup de inițiativă în frunte cu istoricul și cercetătorul Iurie Colesnic a venit cu iniţiativa de a reconstitui opera, anexând referințe pozitive ale Ministerului Culturii și Academiei de Științe a Moldovei. Astfel, sculptura, care a fost proiectată de către regretatul arhitect Eugen Bâzgu și artistul popular Veaceslav Lozan, reproduce identic lucrarea distrusă a fost amplasată exact pe acelaşi loc pe care s-a aflat până în 1940.

Monumentul celor trei martiri are o înălţime de peste trei metri, circa 20 de tone şi a fost ridicat din piatră de Cosăuţi. Pe placa verticală sunt aşezate chipurile celor trei militanţi basarabeni, în basoreliefuri din bronz, iar pe piedestalul din faţa lor va fi amplasată figura unui vultur din bronz, asemeni celui de odinioară.

Sursa: www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
1753

Îndemn la rugăciune pentru vrednicul de pomenire, preotul și poetul Alexei Mateevici

Sâmbătă, 17 iunie 2017, se împlinesc 100 de ani de la publicarea poemului ”Limba noastră” semnat de către vrednicul de pomenire, preotul și poetul Alexei Mateevici, poezie devenită în anul 1995, imnul Republicii Moldova. În legătură cu această dată comemorativă, îndemnăm toţi slujitorii din cuprinsul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, ca sâmbătă și duminică, […]

Articole postate de același autor
1276

În Duminica a V-a a Postului Mare, Preasfințitul Ioan, Episcopul Sorocii a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Vasilcău, raionul Soroca

În Duminica a V-a a Postului Mare, Preasfințitul Ioan, Episcopul Sorocii a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Vasilcău, raionul Soroca. Cea de-a cincea duminică din Postul Mare este închinată Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, pe care Sfânta Biserică ne-o dă  drept pildă de pocăinţă şi model […]