ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat Slujba de sfințire a Monumentului celor Trei Martiri

1098

Joi, 29 septembrie, în parcul Catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” din centrul Capitalei, a avut loc inaugurarea Monumentului celor Trei Martiri – Alexei Mateevici, Simeon Murafa și Andrei Hodorogea.

Slujba de sfințire a fost oficiată de un sobor preoțesc în frunte cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir.

La eveniment a participat Orchetra DTC al MAI „Model” și Garda de Onoare, alături de Ministrul Culturii, Monica Babuc, Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase și alți invitați de onoare.

Monumentul dedicat memoriei celor trei personalităţi – Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea, figuri importante ale vieţii politice, culturale și bisericești din Basarabia– a fost instalat în preajma Catedralei în anul 1923, la inițiativa unor prieteni ai celor trei mari intelectuali basarabeni, în frunte cu Pan Halippa. Sculptura a fost însă distrusă în anul 1940, alături de alte zeci de monumente construite în perioada interbelică.

Preotul-poet Alexei Mateevici este autorul odei „Limba noastră” care din 1994 a devenit imnul Republicii Moldova. Simeon Murafa a fost publicist şi redactor al ziarului „Cuvântul Moldovenesc”, iar Andrei Hodorogea – inginer.

Acum trei ani, un grup de inițiativă în frunte cu istoricul și cercetătorul Iurie Colesnic a venit cu iniţiativa de a reconstitui opera, anexând referințe pozitive ale Ministerului Culturii și Academiei de Științe a Moldovei. Astfel, sculptura, care a fost proiectată de către regretatul arhitect Eugen Bâzgu și artistul popular Veaceslav Lozan, reproduce identic lucrarea distrusă a fost amplasată exact pe acelaşi loc pe care s-a aflat până în 1940.

Monumentul celor trei martiri are o înălţime de peste trei metri, circa 20 de tone şi a fost ridicat din piatră de Cosăuţi. Pe placa verticală sunt aşezate chipurile celor trei militanţi basarabeni, în basoreliefuri din bronz, iar pe piedestalul din faţa lor va fi amplasată figura unui vultur din bronz, asemeni celui de odinioară.

Sursa: www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
1053

130 de ani de la naşterea preotului-poet Alexei Mateevici, comemorați în Protopopiatul Căușeni

Orice creştin doreşte să întâmpine sărbătoarea Învierii Mântuitorului cu straiele dar, mai ales, cu inima curată. Este o singură cale de purificare pentru a te bucura din plin de cea mai mare sărbătoare a creştinilor. Această cale este rugăciunea, postirea, şi mărturisirea păcatelor. Acest lucru îl fac cu cea mai mare râvnă şi păstorii duhovniceşti, […]

Articole postate de același autor
1927

Să-i iubiţi şi să-i compătimiţi pe toţi!

Unul este lucrul spre care tindem în viaţa noastră: iubirea, adorarea lui Hristos şi iubirea către semenii noştri. Să fim toţi una, având drept cap pe Hristos. Numai aşa vom dobândi harul, Cerul, viaţa veşnică. Iubirea către fratele cultivă iubirea către Dumnezeu. Suntem fericiţi atunci când îi iubim în taină pe toţi oamenii. Vom simţi […]