Tu care ai făcut…acum fă…

3133

Să găsești cuvintele la rugăciune poate fi greu. Totuși, folosind rugăciunile Bisericii ne poate ajuta să ne găsim propriile cuvinte.

         “Harul lui Dumnezeu este văzut noetic (prin intelectul duhovnicesc) și este cunoscut prin percepția a ceea ce numim <<nous>> (mintea duhovnicească) în timpul rugăciunii. Sunt multe feluri de a te ruga. Toate sunt bune – dacă cineva nu știe altceva mai bun și se roagă cu simplitate” (Scrisorile Starețului Iosif Isihastul, Scrisoarea 63).

         Sunt multe rugăciuni frumoase în tradiția ortodoxă. Multe dintre ele pot să-ți atingă inima.

         Unele rugăciuni mă fac să plâng, în timp ce altele îmi ridică sufletul la cer.

         Alte rugăciuni îmi conferă o bucurie atât de profundă, încât ea nu poate veni decât de la Hristos.

         Dar rugăciunea poate să presupună multă muncă

         Este ușor să ne unim vocile la rugăciunile de la Vecernii, Utrenii sau Liturghie.

         Este ușor să deschizi o carte de rugăciuni și să citești rugăciunile găsite acolo. De fapt, sunt multe cărți bune de rugăciuni din care să alegi.

         Dar uneori avem nevoie să ne alcătuim propria rugăciune din inimă. Să găsești cuvintele poate fi greu.

         Încearcă să te rogi așa

         Așadar, vreau să împărtășesc o formulă ușoară prin care sunt structurate rugăciunile noastre ortodoxe.

         În primul rând, este “anamnesis”, apoi este “epiclesis”.

         Cu alte cuvinte, întâi avem “Tu Care ai făcut…”, apoi vine “Acum fă aceasta…”.

         Vei observa că multe din rugăciunile Bisericii întâi amintesc ce a făcut Dumnezeu. De obicei, este vorba despre o întâmplare din Biblie. Apoi ei Îl roagă pe Dumnezeu să facă din nou ceea ce a făcut odată.

         Rugăciunea Cununiei este un exemplu bun

         De exemplu, una dintre rugăciunile Cununiei începe astfel: „Doamne, Dumnezeul nostru, Care împreună cu sluga patriarhului Avraam ai călătorit în Mesopotamia, trimițându-l să logodească femeia stăpânului său Isaac și prin mijlocirea scoaterii de apă i-ai descoperit să logodească pe Rebeca“.

         Vezi, este o rememorare a ceea ce a făcut Dumnezeu în trecut.

         Acum Îl rugăm pe Dumnezeu să facă așa, din nou.

         Următoarea parte a rugăciunii de la Cununie sună așa: “Însuți binecuvintează logodna robilor Tăi acestora (N.) și (N.) și întărește cuvântul ce și-au dat”.

         Așadar, în prima parte a rugăciunii avem întâmplarea prin care Dumnezeu l-a binecuvântat pe Isaac cu Rebeca și apoi, în a doua parte, Îl rugăm pe Dumnezeu să facă același lucru pentru cuplul care se cunună.

         Haide, încearcă

         Te încurajez, dacă tu cauți propriile tale cuvinte în rugăciune, încearcă această formulă: anamnesis, apoi epiclesis.

         Dacă ceri înțelepciune, ai putea încerca ceva de felul acesta: “Doamne, așa cum i-ai dăruit înțelepciune lui Solomon atunci când a cerut-o, Te rog dă-mi înțelepciune acum când Îți cer”.

         Pe lângă faptul că ne ajută să ne găsim cuvintele potrivite, rugându-ne așa ne va ajuta să învățăm mai bine Scriptura, și vom fi înălțați sufletește de faptele extraordinare pe care Dumnezeu le-a îndeplinit de-a lungul întregii istorii.

         Așa cum Dumnezeu a auzit rugăciunile tuturor sfinților de-a lungul istoriei, să le audă și pe ale noastre acum!

 

Sursa: www.pravmir.com

Traducere: Denisa Borza

 

        


Articole Asemănătoare
4263

Domnul este cu tine şi nu te va lăsa fără ajutor şi mângâiere

Prin răbdare, prin rugăciune, prin smerenie, prin mulţumirea adusă Domnului, să-ţi birui starea. Domnul este aproape, El priveşte inima ta. Dacă L-ai iubi măcar puţin, te-ai bucura că poţi să-I închini toată viaţa ta şi ai fi gata să rabzi orice. Adu-ţi aminte de viaţa lui Ioan Înainte-Mergătorul, de viața Mântuitorului, a Maicii Domnului, a mucenicilor, a […]

Articole postate de același autor
2858

Căsnicia este într-adevăr 50/50?

Recent, am fost rugată să vorbesc despre concepțiile greșite pe care le au oamenii în căsnicie. Doreau să știe ce este adevărat și ce nu, exprimat în sfaturile consfințite de vreme pe care le primim de la cei dragi privitor la ce să ne așteptăm într-o căsnicie. Păi, prima întrebare adresată a fost: “Căsnicia este, […]