Tu care ai făcut…acum fă…

1299

Să găsești cuvintele la rugăciune poate fi greu. Totuși, folosind rugăciunile Bisericii ne poate ajuta să ne găsim propriile cuvinte.

         “Harul lui Dumnezeu este văzut noetic (prin intelectul duhovnicesc) și este cunoscut prin percepția a ceea ce numim <<nous>> (mintea duhovnicească) în timpul rugăciunii. Sunt multe feluri de a te ruga. Toate sunt bune – dacă cineva nu știe altceva mai bun și se roagă cu simplitate” (Scrisorile Starețului Iosif Isihastul, Scrisoarea 63).

         Sunt multe rugăciuni frumoase în tradiția ortodoxă. Multe dintre ele pot să-ți atingă inima.

         Unele rugăciuni mă fac să plâng, în timp ce altele îmi ridică sufletul la cer.

         Alte rugăciuni îmi conferă o bucurie atât de profundă, încât ea nu poate veni decât de la Hristos.

         Dar rugăciunea poate să presupună multă muncă

         Este ușor să ne unim vocile la rugăciunile de la Vecernii, Utrenii sau Liturghie.

         Este ușor să deschizi o carte de rugăciuni și să citești rugăciunile găsite acolo. De fapt, sunt multe cărți bune de rugăciuni din care să alegi.

         Dar uneori avem nevoie să ne alcătuim propria rugăciune din inimă. Să găsești cuvintele poate fi greu.

         Încearcă să te rogi așa

         Așadar, vreau să împărtășesc o formulă ușoară prin care sunt structurate rugăciunile noastre ortodoxe.

         În primul rând, este “anamnesis”, apoi este “epiclesis”.

         Cu alte cuvinte, întâi avem “Tu Care ai făcut…”, apoi vine “Acum fă aceasta…”.

         Vei observa că multe din rugăciunile Bisericii întâi amintesc ce a făcut Dumnezeu. De obicei, este vorba despre o întâmplare din Biblie. Apoi ei Îl roagă pe Dumnezeu să facă din nou ceea ce a făcut odată.

         Rugăciunea Cununiei este un exemplu bun

         De exemplu, una dintre rugăciunile Cununiei începe astfel: „Doamne, Dumnezeul nostru, Care împreună cu sluga patriarhului Avraam ai călătorit în Mesopotamia, trimițându-l să logodească femeia stăpânului său Isaac și prin mijlocirea scoaterii de apă i-ai descoperit să logodească pe Rebeca“.

         Vezi, este o rememorare a ceea ce a făcut Dumnezeu în trecut.

         Acum Îl rugăm pe Dumnezeu să facă așa, din nou.

         Următoarea parte a rugăciunii de la Cununie sună așa: “Însuți binecuvintează logodna robilor Tăi acestora (N.) și (N.) și întărește cuvântul ce și-au dat”.

         Așadar, în prima parte a rugăciunii avem întâmplarea prin care Dumnezeu l-a binecuvântat pe Isaac cu Rebeca și apoi, în a doua parte, Îl rugăm pe Dumnezeu să facă același lucru pentru cuplul care se cunună.

         Haide, încearcă

         Te încurajez, dacă tu cauți propriile tale cuvinte în rugăciune, încearcă această formulă: anamnesis, apoi epiclesis.

         Dacă ceri înțelepciune, ai putea încerca ceva de felul acesta: “Doamne, așa cum i-ai dăruit înțelepciune lui Solomon atunci când a cerut-o, Te rog dă-mi înțelepciune acum când Îți cer”.

         Pe lângă faptul că ne ajută să ne găsim cuvintele potrivite, rugându-ne așa ne va ajuta să învățăm mai bine Scriptura, și vom fi înălțați sufletește de faptele extraordinare pe care Dumnezeu le-a îndeplinit de-a lungul întregii istorii.

         Așa cum Dumnezeu a auzit rugăciunile tuturor sfinților de-a lungul istoriei, să le audă și pe ale noastre acum!

 

Sursa: www.pravmir.com

Traducere: Denisa Borza

 

        


Articole Asemănătoare
1657

Preabunule Părinte, vindecă-mă şi pe mine!

În rugăciunea de pocăinţă pentru păcatele noastre noi învăţăm să trăim tragedia întregii omeniri prin noi înşine. Dacă, în virtutea a tot felul de zădărnicii, la tot pasul, eu bolesc cu întreaga fiinţă, dacă pentru toate căderile mele mi se ascunde căderea străveche a protopărintelui nostru, care a rupt întreaga omenire de Dumnezeu şi Tatăl […]

Articole postate de același autor
1267

Călugării de la mănăstirea nordică Valaam cresc ananași

Obștea Mănăstirii Schimbării la Față a Mântuitorului de pe Insula Valaam din nordul Rusiei a început să crească ananași, niște fructe exotice în Rusia, anunță site-ul mănăstirii. Îndeletnicirea mănăstirii cu ananașii a început acum doi ani, când obștea a primit drept cadou ananași de la un pelerin. Călugării au decis să planteze o pereche din […]