Încrederea lui Dumnezeu în om

493

Dumnezeu ştie păcatul nostru, îl ştia chiar mai înainte de a ne fi adus pe lume. Şi totuşi, El nu a împiedicat naşterea noastră. Oare nu arată aceasta încrederea lui Dumnezeu față de noi, oare nu arată marea nădejde pe care şi-a pus-o în noi? De ce să dezamăgim pe Dumnezeu?

Vlădica Antonie al Surojului, într-o predică la Naşterea Domnului, propune o discuţie, nu atât despre credinţa omului în Dumnezeu, care este o temă arhidiscutată, cât despre credinţa lui Dumnezeu în om. Vlădica aminteşte de o povestioară în care autorul îşi închipuie sfatul Sfintei Treimi la facerea omului. Dumnezeu Tatăl ar fi spus: „Să facem om după chipul şi asemănarea noastră". „Da, dar omul acesta va cădea — zise Duhul şi Tu, Fiule, va trebuie să mori pentru El.”, „Să-l facem, dar, sau să nu-l facem?” — a întrebat Tatăl. „Să-l facem” — a zis Fiul.

Iată nădejdea pe care şi-a pus-o Dumnezeu în om! Acestui Dumnezeu ne mărturisim noi, de Acesta ne ruşinăm, pe Acesta ÎI iubim.

 

(Ieromonah Savatie Baștovoi, Între Freud și Hristos, Editura Marineasa, Timișoara, 2005, pp. 112-113)


Articole postate de același autor
1814

Creșterea copiilor este cea mai înaltă artă

Lucrarea importantă a educației copiilor reprezintă îndatorirea părinților, în primul rând în cadrul familiei. În mod special, mama, de vreme ce rămâne timp de mai multe ore lângă copii, îi învață să facă primii pași, îi obișnuiește să spună primele cuvinte.  Este limpede faptul că buna educație a copiilor de la vârsta prunciei este prin […]