Fata care pictează, cu har, Casa Domnului

1900

La numai 20 de ani, Maria, o pictoriță din satul Sturzovca, raionul Glodeni, petrece ore în șir pe schelele bisericilor în construcție, realizând picturi murale. Ea, și cele două surori ale ei, Ana și Elena, au moștenit talentul de la tatăl lor, care este preot și cunoscut pictor de biserici.

Prima biserică pe care a pictat-o este cea de la Mănăstirea Sfânta Treime din Glinjeni, iar în prezent lucrează cu sîrguință, dăruire și rugăciune la picturile murale ale Bisericii din Hîrtop, raionul Florești. Mărturisește că cel mai dificil i-a fost să picteze bolta bisericii, la înălțimea de 20 de metri.

Maria pictează ornamentale, iar tatăl său, părintele Boris Jitari, pictează chipurile sfinților. El a pictat lumina în ochii sfinților din peste 20 de biserici din țară.

Pictatul lăcașurilor de cult cere multă muncă, îndemînare, răbdare și smerenie.

Preotul-paroh al bisericii din Hîrtop, cu hramul Nașterea Maicii Domnului, spune că este impresionat de talentul și îndemînarea pictorilor.

Lucrările la pictura murală a bisericii din s. Hîrtop vor dura pînă în toamnă și vor fi reluate în primăvară cînd temperaturile vor fi din nou prielnice.

Astăzi, cînd tehnologiile și tehnicile din arta vizual-decorativă permit aproape orice, bisericile rămîn a fi pictate în același mod și cu aceeași migală ca pe vremea lui Michelangelo și Leonardo DaVinci. Pentru că la Dumnezeu se ajunge cu răbdare și osîrdie, iar arta, se știe, este truda cea mai aleasă prin care omul se apropie de Creator.

Text preluat și adaptat de pe NORD NEWS


Articole postate de același autor
613

Episcopul Ioan al Sorocii a săvârșit slujba de sfințire a Prestolului și Dumnezeiasca Liturghie în noua biserică „Sfântul Cuviosul Alexandru de Svir” din orașul Cricova

La data de 12 septembrie 2021, Duminica a XII-a după Cincizecime și ziua de pomenire a Sfântului Cneaz Alexandru Nevski și a Cuviosului Alexandru de Svir, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, a săvârșit slujba de sfințire a Prestolului și Dumnezeiasca Liturghie în noua […]


Foto