Fata care pictează, cu har, Casa Domnului

675

La numai 20 de ani, Maria, o pictoriță din satul Sturzovca, raionul Glodeni, petrece ore în șir pe schelele bisericilor în construcție, realizând picturi murale. Ea, și cele două surori ale ei, Ana și Elena, au moștenit talentul de la tatăl lor, care este preot și cunoscut pictor de biserici.

Prima biserică pe care a pictat-o este cea de la Mănăstirea Sfânta Treime din Glinjeni, iar în prezent lucrează cu sîrguință, dăruire și rugăciune la picturile murale ale Bisericii din Hîrtop, raionul Florești. Mărturisește că cel mai dificil i-a fost să picteze bolta bisericii, la înălțimea de 20 de metri.

Maria pictează ornamentale, iar tatăl său, părintele Boris Jitari, pictează chipurile sfinților. El a pictat lumina în ochii sfinților din peste 20 de biserici din țară.

Pictatul lăcașurilor de cult cere multă muncă, îndemînare, răbdare și smerenie.

Preotul-paroh al bisericii din Hîrtop, cu hramul Nașterea Maicii Domnului, spune că este impresionat de talentul și îndemînarea pictorilor.

Lucrările la pictura murală a bisericii din s. Hîrtop vor dura pînă în toamnă și vor fi reluate în primăvară cînd temperaturile vor fi din nou prielnice.

Astăzi, cînd tehnologiile și tehnicile din arta vizual-decorativă permit aproape orice, bisericile rămîn a fi pictate în același mod și cu aceeași migală ca pe vremea lui Michelangelo și Leonardo DaVinci. Pentru că la Dumnezeu se ajunge cu răbdare și osîrdie, iar arta, se știe, este truda cea mai aleasă prin care omul se apropie de Creator.

Text preluat și adaptat de pe NORD NEWS


Articole postate de același autor
2271

Când e prea mult bine pământesc fără Dumnezeu, se așteaptă necazuri

,,Prea mult bine face rău”, glăsuiește un proverb românesc. Atunci când oamenii nu mai apreciază ce au, atunci când devin liniari și echilibrați într-un mod de viață fără dificultăți, încep a o lua razna. Apare dorința de mai mult, o necesitate bolnavă de a dovedi cuiva ceva. ,,Cât de nerezonabil este un om când, din […]