Adormirea Maicii Domnului, la Mănăstirea Ciuflea

1307

Biserica Ortodoxă sărbătorește la 15/28 august în fiecare an Adormirea Maicii Domnului, ultimul praznic împărătesc din anul bisericesc, sărbătoare pregătită printr-un post strict închinat Preasfintei Năsăcătoare de Dumnezeu.

În ajunul sărbătorii se intonează în biserici Prohodul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria. Prohodul este o rugăciune cântată prin care noi cerem de la Maica Domnului ocrotire în momentele dificile ale vieţii noastre, dar în acelaşi timp recunoaştem adevărul fundamental că ea este Maica Vieţii.

Slujba de Priveghere și Prohodul Maicii Domnului au fost săvârșite joi seara, 27 august 2020, la Sfânta Mănăstire Ciuflea, de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu PC Arhimandrit Nicolae, Duhovnicul Mănăstirii, în prezența a numeroși credincioși, ce s-au rugat în curtea Mănăstirii.

La sfârșitul Doxologiei a avut loc procesiunea cu Sfântul Epitaf în jurul Catedralei mănăstirești. Au fost patru opriri și la fiecare oprire a fost rostită o ectenie. După procesiune, toți credincioșii prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf, la intrarea în lăcașul de cult. Apoi, Sfântul Epitaf a fost așezat pe Sfânta Masă.

***

Vineri, 28 august, credincioșii veniți în număr foarte mare, s-au putut bucura de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată, cu acest prilej, de către Arhimandritul Nicolae (Roșca), Duhovnic-administrator al Mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenţi, Arhimandritul Nicolae a vorbit despre istoria praznicului de astăzi şi despre cinstea deosebită de care s-a învrednicit Maica Domnului, ocrotitoarea şi rugătoarea neîncetată a noastră către Dumnezeu.

Maica Domnului este Pururea rugătoare. De aceea, se spune că «întru adormire lumea nu ai părăsit şi cu rugăciunile tale izbăveşti din moarte sufletele noastre». Ea este mult milostivă, este mamă duioasă, este iubire cu smerenie pentru cei pe care nu-i mai iubeşte nimeni. Maica Domnului este ocrotitoarea familiilor pentru că a fost mamă care a dat naştere unui Fiu, este ocrotitoarea a copiilor, a părinţilor, dar pentru că a rămas Pururea Fecioară este ocrotitoarea fecioarelor, a maicilor, a călugărilor. Iar pentru că Fiul ei este Preotul veşnic, Marele Arhiereu, este şi ocrotitoarea arhiereilor, a preoţilor, a diaconilor. De asemenea, este ocrotitoarea săracilor, a celor bolnavi, a celor deznădăjduiţi şi ocrotitoarea celor care se află în necazuri, în multe încercări.

Ne rugăm Maicii Domnului să păzească Biserica lui Hristos, să păzească toate familiile, pe toţi slujitorii Bisericii şi să ajute pe tot omul neajutorat. Să ne ajute să simţim bucuria pe care ea a simţit-o când îngerul i-a spus «Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei» (Luca 1, 28).

La final, Părintele Duhovnic Nicolae i-a felicitat pe toţi cei care poartă numele Maria sau derivate ale acestuia.

Tuturor celor care poartă numele de Maria şi derivate le dorim «Ani mulţi cu sănătate», să fie ocrotiţi de Maica Domnului pe calea mântuirii şi să fie milostivi şi buni ca Maica Domnului.

Sursa: ciuflea.md


Articole postate de același autor
623

Duminica a IV-a dupa Paşti, (a Vindecării slăbănogului de la Vitezda), la Catedrala mitropolitană din Capitală

În Duminica a IV-a după Învierea Domnului (a Vindecării slăbănogului de la Vitezda), enoriaşii Catedralei mitropolitane au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, avându-i alături în rugăciune pe Prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan și eclesiarh al Catedralei,  împreună cu slujitorii sfântului lăcaș, precum și Prot. mitr. Ioan Gherbovețchi, Protopopul parohiilor din […]