A fost sfințită biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, de pe teritoriul penitenciarului nr. 4 din Cricova

2173

Sâmbătă, 21 mai, în ziua celebrării Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul și în ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, biserica cu același hram de pe teritoriul penitenciarului nr. 4 din Cricova a fost sfințită de către Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, alături de care au coliturghisit un sobor de preoți capelani din cadrul Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în Instituții Penitenciare.

La serviciul divin au participat directorii adjuncți ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Igor Guja și Nicolae Moraru, șefi ai mai multor penitenciare din țară, reprezentanți ai societății civile, angajaţi ai DIP şi ai instituției de detenție, dar și deținuții care au participat la construcția și amenajarea bisericii.

Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Vlădica Vladimir a săvârșit slujba de sfințire a prestolului. Mai apoi, Mitropolitul s-a rugat dimpreună cu clerul și credincioșii în timpul Sfintei Liturghii, după care a urmat un Tedeum.

Spre final, ÎPS Mitropolit Vladimir a mulțumit tuturor celor care au contribuit la construcția bisericii, pentru bunăvoință, deschidere și promovarea valorilor creștine în mediul penitenciar, punând nădejdea ca pragul acestui sfânt lăcaș să fie pășit atât de deținuți, cât și de colaboratorii penitenciarului.

„Avem 7 biserici în sistemul penitenciar, dar avem și în fiecare instituție de detenție cîte un paraclis, acestea fiind deschise zilnic și așteptă binecredincioșii la rugăciune. Astăzi vin cu un îndemn către persoanele care se află în detenție să se apropie de credință, astfel încît după ispășirea pedepsei să se reîntoarcă în societate cu un moral mai ridicat și cu gînduri mai bune”, a remarcat, în discursul său, Igor Guja.

În semn de recunoștință pentru activitatea sârguincioasă spre binele și întru propășirea Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, Vlădica Vladimir a decorat cu înalte distincții bisericești conducerea DIP, șefii mai multor penitenciare din țară, reprezentanți ai societății civile, dar și deținuții care și-au adus aportul la lucrările de construcție și amenajare a acestei frumoase biserici ce va purta hramul în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae.

Cu înaltă distincție din partea Ministerului Justiției a fost decorat  și Arhipăstorul Bisericii, ÎPS Mitropolit Vladimir.

Notă: Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir și cu stăruința preotului capelan Corneliu Bîtcă, prima piatră de temelie a bisericii a fost pusă  în anul 2011, grație donațiilor din partea angajaților instituției de detenție și rudelor deținuților, pictura fiind realizată în întregime de pictorul voluntar Igor Bannicov – Talmaci.

Sursa: www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
3884

Biserica ţine pasul cu tehnologia! Tot mai mulţi moldoveni apelează la aplicaţia “Trimite un pomelnic”

Biserica ţine pasul cu tehnologia. Mai nou, acum şi pomelnicul poate fi trimis online. Serviciul electronic “Trimite un pomelnic” a fost creat special pentru cei care din anumite motive nu-l pot aduce personal la biserică. Aplicaţia online a fost creată de călugării de la Mănăstirea Saharna şi este gratuită. Serviciul de trimitere mesaje-pomelnice prin intermediul […]

Articole postate de același autor
5866

Preotul din Bacău decedat într-un accident rutier a fost înmormântat

Preotul Marius Gabriel Bărăscu, decedat într-un accident rutier miercuri, cu o zi înainte de a împlini vârsta de 35 de ani, a fost înmormântat duminică la Parava, Bacău, de Arhiepiscopul Ioachim. Alături de copii și de soție, l-au condus pe ultimul drum pe părintele Marius Bărăscu preoți colegi, clerici din Protopopiatul Sascut și enoriașii cărora […]