Fiţi mai scoşi din acest circuit murdar al judecăţii, al osândirii: uite mă ce a făcut el!

3182

Iubiţi credincioşi, nu trebuia să adaug nimic la ce v-a spus maica stareţă pentru că , iertaţi-mă, şi eu simt că am învăţat ceva de la această predică. Totuşi de mult mi-am pus eu în gând să vă întâmpin pe dumneavoastră toţi , să vă întâmpin cu nişte bucurii pe care nu mi le dă lumea, niciodată. Lumea vă ia bucuriile acestea, adică le transferă în bucurii pătimaşe, bucurii lumeşti, zic oamenii ,dar sunt bucurii păcătoase.

Aş vrea, scumpi mei, aşa cum sunteţi aici, cum veniţi în fiecare duminică şi de sărbători, să vă rog, aş vrea să coborâţi în inimă, în inima dumneavoastră şi să înţelegeţi acest lucru pe care vi-l spun eu ca preot: lumea îţi dă cele necesare trupului,dar această stare pe care ţi-o dă numai biserica, numai slujba preoţilor, această stare nu o ai.

Aş vrea să vă spun de la inimă la inimă, aveţi grijă de voi! Viaţa dumneavoastră de multe ori vă spune: ce atâta credinţă? Şi să ştiţi că le ştim şi noi chiar despre noi şi le recunoaştem pentru că nu suntem sfinţi picaţi din cer ,ci născuţi de dumneavoastră .Pentru aceea ,scumpii mei,gândiţi-vă adânc la ce spun eu acum: toată lumea să o ai,toată să o stăpâneşti ca Alexandru cel Mare şi alţii: Nero şi Cezar. Să o stăpâneşti şi să nu duci nimic din ea. Duci însă şi merge după moarte sufletul.

Mulţi vin şi bat la inimile dumneavoastră mânaţi de diavol ,care caută să zădărnicească rostul Bisericii , rostul preoţiei, rostul Sfintelor Taine. Nu numai că o împuţinează,ci vrea să o desfiinţeze. Dragi mei, nu vedeţi dumneavoastră şi natura aceasta cât e de schimbătoare,cât e de felurită şi ea influenţează sănătatea trupului.Astăzi , nu am ştiut că e ceaţă şi am început să tuşesc; am o stare mai rea, deci doamna natură vine şi influenţează sufletul.

Oare,ce câştigăm noi că nesocotim sufletul care e veşnic şi care cu şi fără voia noastră trece de aici şi punem accent sau preţ numai pe ziua de azi. Eu v-aş traduce, v-aş spune: azi este veşnicia, mâine nu e azi . Adică azi poate să fie veşnicia, tot azi poate să fie veşnicia în rău:iadul. Nu fac teorie acum în predica mea,vorbesc direct de la inimă la inimă. Vorbesc mai ales că am şi credincioşi care vin cu atâta dragoste şi aş vrea să credeţi că maica stareţă a pregătit aceste cuvinte ale mele prin aceea că a înfăţişat o alternativă , un fel de a fi, o călugăriţă care şi ea a fost ispitită cum au fost atâţia călugări. Culmea domnule că aceia ajung sfinţi şi cei din cler câteodată coboară la iad.

Vă văd cum priviţi şi vă gândiţi acum mai adânc.Scumpii mei,ce-i mai scump decât să ştii că în sufletul tău şi în trupul tău este Hristos euharistic? Hristos de pe Sfânta Masă care este acelaşi cu cel din cer. Nu o fi aici multă frământare: ei cum o fi Doamne cum spune părintele ,pentru că văd că e făcută din prescura mea? Mă băiete mă, cine eşti tu?Tu nu poţi face, nu ştiu cum să zic ,nimic! Dumnezeu a făcut cerul şi pământul şi tu te îndoieşti că nu poate să vină sub forma vinului şi a pâinii? Păi El a făcut-o, domnule ! El ,Iisus a a înfiinţat Sfânta Împărtăşanie! Apoi, mai mare slujbă ca aceasta nu există sub soare!Iată unde pierd dintr-o dată sectarii,ereticii care nu au preoţie,nu au har. Vă spun aceasta ca să vă întăriţi fericirea şi bucuria că sunteţi ortodocşi! Nu zic prin aceasta că nesocotesc pe ceilalţi, zic doar aceasta: nu vă cramponaţi de greşelile care le vedeţi în cler. Clerul acela e dat de dumneavoastră, nu e venit din cer,are un tată şi o mamă fiecare preot şi episcop. Eu însă aş vrea un lucru: maica ne-a spus despre maica din minunea de astăzi că a scârţiit,a slăbit în evlavie şi în moralitate.

Mă adresez la dumnevoastră la toţi: nu daţi înapoi din evlavia pe care o aveţi, nu încercaţi să probaţi : “iată ce zice preotul , dar nici el nu face” .Iată ce spune diavolul după mine: dai socoteală de preotul? El dă de tine, dar tu nu dai de el . Fiţi mai scoşi din acest circuit murdar al judecăţii,al osândirii, al vederii numai cu ochiul critic :”uite mă ce a făcut el ! “ Dar tu cum eşti? Puneţi oglinda în faţă,sufletească bineînţeles şi ai să vezi că şi tu faci şi ai făcut multe şi foarte multe dintre ele nu le-ai spus.

Am zis că astăzi,începând cu astăzi, am să vă dau mai multe sfaturi directe. Astăzi aş vrea să reţineţi acest lucru: să aveţi atâta bucurie,scumpi mei,deoarece credeţi, încât şi în familie şi cu cei dragi ai tăi şi cu copiii , să vadă că tu ai o stare de fericire şi de linişte. Nu fiţi posomoraţi când vă întoarceţi de la mânăstire.Aţi fost la Dumnezeu , păi cum te întorci tu de la EL?

Aici vine Maica Domnului,aici vin toţi sfinţii.Nu vă daţi seama pentru că încă suntem în ceaţă.Încă suntem în ceaţă şi numai când se va ridica această ceaţă de pe noi ,fiecare în parte vom vedea acest lucru. De pe acum vă spun ,pe cuvântul meu de preot şi călugăr, în faţa Sfântului Altar unde a venit Dumnezeu ,unde au venit patriarhi ecumenici şi episcopi. De aici vă spun, scumpii mei , dacă aţi venit unii de dragul de a ne revedea , eu vă rog să vă schimbaţi această părere , nu veniţi vă rog de dragul meu , veniţi de dragul lui Hristos pe care vi L-a prezentat părintele.

Nici eu nu sunt sigur că mă mântuiesc ,nu sunt, dar nu vezi,pe dumneata ,tot te îndemn: nu te lăsa! Vreau mai curând să fiu ca acel bunic care ,pe o şosea cu multe pericole ,el era cu nepotul său cam pornit să treacă dincolo şi venea un şofer beat; se vedea după cum mergea cu maşina,ce era în capul lui era şi în volanul lui şi ,nu a avut timp,în fracţiune de secundă s-a gândit: mă,nebunul ăsta sigur îmi omoară nepotul. Nu s-a gândit la el, l-a dat pe trotuar , a împins cât a mai avut timp şi a stat şi s-a sacrificat. Vedeţi dumneavoastră sunt lucruri curioase,acel om cu gestul lui a făcut ce au făcut unii sfinţii o viaţă întreagă,la o adică a arătat că îşi iubeşte nepotul şi că nu ţine aşa de mult la viaţa aceasta.

Venirea dumneavoastră aici şi la toate bisericile este o dovadă : dumneavoastră încă credeţi în Dumnezeu ,credeţi în Maica Domnului ,credeţi în puterea Bisericii. Şi ce-i mai mult decât aceasta ? Ce este nenorocita aceasta de grijă?De azi pe mâine se schimbă şi în ce zice şi în ce face.Singur Hristos rămâne cu acel altar,naos,pronaos, cum este biserica noastră cu sfinţii pictaţi care parcă stau cu noi şi vorbesc cu noi şi cântă cu noi . De aici şi până la uşa bisericii vă strig: FIŢI FERICIŢI că puteţi să veniţi la biserica lui Hristos şi nu lipsiţi de la ea ! AMIN!

Pr. Ioan Iovan


Articole Asemănătoare
5310

Rugăciunile părintelui Ilie Cleopa aduc ajutor pentru cei aflaţi în necazuri

Într-o zi a venit la Părintele Cleopa un credincios, plângându-se că i s-a furat calul. Părintele i-a spus să fie liniştit, căci la întoarcerea din călătorie îl va găsi în curte. Cum a ajuns acasă, omul şi-a găsit calul în ogradă şi a dat slavă lui Dumnezeu pentru ajutorul primit. Odată, o creştină care avea […]

Articole postate de același autor
13345

Ileana Vulpescu: ți se întoarce și binele și răul, dar mai ales răul

Eu zic că pe lumea asta și binele ți se întoarce. Și nu neapărat de la cei cărora le-ai făcut bine. Și răul ți se întoarce. Ți se întoarce poate de la cineva căruia i-ai făcut bine. Aici nu este reciprocitate. Dar sunt convinsă că ți se întoarce și binele și răul. Și mai ales […]