O nouă casă de închinăciune se va ridica…

1314

Un eveniment deosebit a avut loc  zilele acestea în oraşul Căuşeni. Enoriaşii din zona străzii Păcii din oraş s-au adunat la o slujbă religioasă prilejuită de un eveniment de-a dreptul istoric – sfinţirea locului pentru zidirea unui nou locaş sfânt. Este stabilit deja că noua casă de închinăciune va avea hramul Acoperământul  Maicii Domnului.

Dorim să atragem atenţia că în istorie faptele au fost ordonate astfel, de parcă înseşi Maica Născătoare de Dumnezeu a avut grijă de acest loc. Terenul a aparţinut unui bun creştin, Ion Godoroja, care a fost epitrop al bisericii din Căuşeni. Acest om, cu riscul vieţii a refuzat să dea cheile de la sfântul locaş autorităţilor bolşevice care vroiau să-l profaneze. Ulterior pe acest loc a locuit Maxim Pătrunjel, şi el epitrop al bisericii din Căuşeni. Urmaşii acestora au decis că cel mai bine ar fi dacă aici va fi înălţată o biserică.

S-a găsit şi un entuziast care, în aceste timpuri grele, s-a încumetat să meargă în fruntea cetei creştine, asumându-şi responsabilitatea pentru ridicarea noului locaş sfânt. Este preotul Andrian Eţco

Slujba de sfinţire a fost oficiată de către părintele Victor Velciug, protoiereu-mitrofor, protopop al raionului Căuşeni, însoţit de un sobor de preoţi printre care  Nazarie, cleric la mănăstirea Marta şi Maria, Simion, paroh al bisericii  cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil din satul Batâr, Victor, cleric al  bisericii cu acelaşi hram din satul Cârnăţeni şi Adrian, părintele despre care am vorbit mai sus.

În adresarea sa către enoriaşi părintele Victor Velciug a ţinut să accentueze: Ceea ce durăm doar pentru sine, va muri odată cu noi. Etern este ceea ce ridicăm în numele Domnului.

 Astăzi, putem spune, este ziua de naştere a unui locaş sfânt şi acest eveniment echivalează cu naşterea unei noi familii,  a continuat preotul şi apoi i-a avertizat pe creştini că vor fi multe greutăţi, vor fi şi ispite, de aceea ei trebuie să  fie uniţi.

Creştinii adunaţi aici, a menţionat părintele Nazarie, au cules nectarul de pe toate florile cele bune şi de aceea vor reuşi. Sunteţi prieteni întru Hristos şi vouă vă sunt adresate cuvintele Mântuitorului: Nu te teme, turmă mică!, a menţionat preotul Victor Ghenciu.

Cu înţelepciune a venit să-i povăţuiască pe creştini părintele Simion.  Tu poţi să taci dacă lucrurile tale vorbesc,  a spus el. Noi vedem, când omul cade, dar nu vedem cum se ridică. Trebuie să faceţi în aşa fel ca  nimeni să nu cadă.

Una din garanţiile că sfântul locaş va fi ridicat cu succes a fost prezenţa mai multor sponsori printre care Mihai Zglăvuţă şi Filip Donţu, ultimul  fiind şi şef de şantier. O veste bună veni de la Ierusalim. Acolo, pe locurile sfinte un grup de preoţi s-au rugat pentru ridicarea grabnică a noului locaş sfânt de la Căuşeni.

Ne aflăm pe strada Păcii  şi cu pace vom merge înainte,  a spus Eudochia Maximova, tatăl căreia a fost de asemenea epitrop de biserică. Acoperământul Maicii Domnului să fie de asupra noastră!

 Este şi urarea noastră la acest frumos început de cale.

Vladimir Sărătilă

sursa ortodox.md


Articole Asemănătoare
2630

Părintele Arhimandrit Filaret (Cuzmin) despre viața mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni

Cum a fost viaţa lui Grigorie Bănulescu-Bodoni, până a deveni călugăr, şi prin ce s-a remarcat în acea perioadă? „Mitropolitul Gavriil Bănulescu Bodoni este născut în 1746 în Bistriţa din Transilvania, într-o familie de credincioşi. Familia nu a putut să investească în instruirea sa. A mai avut încă câţiva fraţi, un frate Andrei şi o […]

Articole postate de același autor
4442

Binecuvântată fie femeia (film rusesc cu subtitrare în limba română)

Regizorul a consacrat filmul „Binecuvântată fie femeia” – „mamelor şi bunicilor noastre”. Probabil de atât că astăzi, când femeia modernă luptă pentru drepturile sale, pentru că să nu fie cu nimic mai prejos de bărbat în familie, societate, ea uită că de fapt prin însăşi natura sa Dumnezeu a creat-o altfel, a creat-o plină de […]