Zi de bucurie duhovnicească pentru creștinii din satul Agronomofca

1937

Sîmbătă, 21 mai 2016, cînd Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfîntul și întru tot lăudatul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, la solicitarea parohului bisericii și creștinilor din satul Agronomovca, raionul Ungheni, pentru prima dată în biserica nou construită a slujit un Arhiereu şi anume Chiriarhul locului, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, care a oficiat sfinâirea prestolului și Sfînta Liturghie.

În anul 2004 a fost începută construcția bisericii „Sf. Ap. Ioan” iar în timpul construcției, Preasfințitul Episcop PETRU, a vizitat această biserică făcînd și o donație pentru clopotele de aici. De menționat este faptul că în această localitate sunt 250 de gospodării dintre care 30 % sunt sectanți.

În dimineața zilei Preasfinţia Sa, a fost întîmpinat călduros de protopopul circumscripției Ungheni, Protoiereul Bartolomeu TURTUREANU, și parohul bisericii Egumenul DOREMEDONT (Sfitic) împreună cu soborul de preoți şi creștinii din localitate.

Slujba praznicală a demarat cu rînduiala Sfințirii Prestolului și a întregii biserici după care a urmat Sfînta Liturghie. Alături de Ierarh au coliturghisit un sobor ales de preoți și diaconi, printre care, Secretarul Eparhial, Protoiereul Vadim COROSTINSCHI și Protopopul circumscripției Ungheni, Protoiereul Bartolomeu TURTUREANU. La slujba praznicală, alături de creştini a luat parte şi primarul localităţii Dn Vladimir GARBUZ.

În cadrul Sfintei Liturghii parohul bisericii Egumenul DOREMEDONT (Sfitic), a fost decorat cu dreptul de a purta Cruce cu petre scumpe, pentru meritele, sîrguința și munca depusă de-a lungul anilor la construcția bisericii astăzi sfințite.

După citirea pericopei evangelice Preasfinţia Sa, a explicat sensul evangheliei de astăzi relatînd și fragmente din viața sfîntului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul.

După cîntarea imnului Herovic, irodiaconul VARAHIL, cleric al bisericii sus numite a fost hirotonit în treapta de Ieromonah.

După oficierea Sfintei Liturghii, Ierarhul însoțit de soborul de preoți și diaconi slujitori au săvîrșit tradiţionalul înconjor al bisericii cu citirea pericopelor evanghelice ale învierii urmat de un Te Deum de mulțumire la finele căruia ctitorii şi binefăcătorii sfîntului locaş au primit din mîna Preasfinţiei Sale, Medalii Eparhiale şi Diplome Arhiereşti, de menționat este Dn Nicanor BUZAVOI care a fost decorot cu Ordinul „Sf. Ștefan cel Mare” iar parohul bisericii cu Medalia Eparhială „Sf. Ap Petru și Pavel” gradul II.

Biroul de Presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
2002

Bucurie duhovnicească la centrul social „Pentru voi”

Marți, 1 martie 2016, la inițiativa părintelui Anatolie Mandric, corul bisericesc „Axion” a fost invitat pentru a concerta în fața bătrânilor și copiilor din centrul social „Pentru voi” din Fălești. Programul a fost dedicat sărbătorilor primăverii, la care a participat și copii cu recitaluri de poezii, cântece și o scenetă religioasă. Din numele coriștilor, părintele […]

Articole postate de același autor
2907

Facă-se voia Ta în viaţa mea!

Prin rugăciune se poate dobândi de la Dumnezeu orice ai cere, numai să fie vrednice de Dumnezeu rugăciunile noastre. Trebuie, însă, ca rugăciunea să fie făcută cu inima curată, cu stăruinţă şi cu smerenie. Însuşi Mântuitorul Hristos ne făgăduieşte acest lucru, când zice: „Toate câte veţi cere întru rugăciune, crezând, veţi lua”. Şi iarăşi: „Cereţi şi se […]