Actualitate

Oamenii greșesc foarte mult punând pe prim plan compatibilitatea sexuală

11388

– De ce credeţi că trebuie să ne păstrăm virginitatea până la căsătorie? Nu trebuie mai întâi să trăim împreună, să ne cunoaştem mai îndeaproape unul pe celălalt, să ne dăm seama dacă ne potrivim sau nu?

– Această părere contemporană potrivit căreia fără apropiere fizică nu este posibilă cunoaşterea reciprocă es­te un mit, o eroare. Modul ideal de cunoaştere reciprocă este a te întâlni o vreme – o jumătate de an, un an – păs­trând cuvenita distanţă. In acest răstimp cei doi se pot cu­noaşte şi înţelege la nivel psihologic – fiindcă şi proble­mele sexuale, în majoritatea lor, apar apoi în familie toc­mai din pricina problemelor de nivel psihologic. Imediat ce începe să sufere înţelegerea la nivel psihologic dintre soţi, relaţia se strică şi în planul apropierii fizice.

Iată un exemplu. Un cuplu era căsătorit de opt ani. Nu aveau copii. La început au avut relații excepțional de bune tocmai la nivelul apropierii fizice. Li se părea că se înțeleg, dar, la un moment dat, au început probleme cu caracter secundar: el avea dificultăți la locul de muncă, ea avea problemele ei și au început să-și facă reproșuri. S-a dovedit subit că nu aveau o relație apropiată la nivelul dialogului, nu exista între ei o înțelegere autentică. Soția a început să se supere, să se închidă în sine, și bineînțeles că toată atracția fiziologică dintre ei a început să se estompeze. Și gata! Ea a hotărât să îl părăsească.

Iată, deci, originea divorțurilor. Oamenii greșesc foarte, foarte mult punând pe prim plan compatibilitatea sexuală. Suntem mult mai profunzi decât vrem să credem despre noi înșine. Compatibilitatea fiziologică nu e decât un strat al relațiilor conjugale. Există multe alte niveluri: nivelul simpatiei, nivelul respectului, nivelul înțelegerii, nivelul dragostei. Nivelul Dragostei adevărate.

Dmitry Semenik, Dragostea adevărată, Editura Sophia, Bucureşti, 2012, p. 91-92


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
72

Tadeu Nagacevschi:,,Sensul vieţii îl văd în credinţă şi în dragoste faţă de tot ce a creat Dumnezeu’’

Fişier biografic  Tadeu Nagacevschi s-a născut  la 20 august 1937 în satul Pereni, judeţul Orhei, în familia unui preot. După absolvirea Universităţii Pedagogice „Ion Creangă” din Chişinău în anul 1959, a fost repartizat în raionul Sângerei (pe atunci Lazovsc), unde a  activat: în învăţământ (1959 – 1963),  în presa raională (1963 –2012).  Este laureat al […]

Articole postate de același autor
3846

Darurile fragile

Într-un sat îndepărtat s-a aşezat cu traiul un înţelept. El iubea nespus de mult copii. Petrecea cu ei ore în şir, spunându-le poveşti cu tâlc, învăţându-i să observe lumea din jur. De un lucru nu erau mulţumiţi părinţii: Înţeleptul meşterea şi dăruia copiilor jucării foarte frumoase, dar care se spărgeau foarte uşor. Nu reuşeau copii […]