Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, cinstit de credincioșii soroceni

1468

În ziua sărbătorii Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, cu binecuvântatea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Soroca.

După citirea Evangheliei, Episcopul Ioan a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre contextul istoric și religios în care a trăit proorocul Dumnezeului Celui Viu, Sfântul Ilie Tesviteanul, călăuzitorul poporului evreu către lumina dreptei credințe.

„Sfântul Proroc Ilie se bucură de o mare cinstire atât în iudaism cât şi în creştinism şi chiar în islam, fiind socotit unul dintre profeţi. De aceea, cele trei mari religii monoteiste au faţă de Sfântul Proroc Ilie o cinstire deosebită. Sfântul Proroc Ilie face parte din prorocii Vechiului Testament care nu şi-au scris predicile sau cuvântările lor către popor. Sfântul Ilie a trăit şi a făcut lucruri minunate în secolul al IX-lea îHs., în timpul regelui Ahab din Samaria care a domnit între anii 874 -853 îHs”, a spus PS Ioan.

La final, PS Ioan a transmis felicitări celor care îl au ocrotitor pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.

„Tuturor celor care poartă numele de Ilie le dorim ani mulți și binecuvântați, cu pace, bucurie, credință multă și fapte milostive”, le-a urat Preasfinția Sa.


Articole Asemănătoare
4445

PS Ioan: Înaintea ochilor minţii noastre sunt două căi: a mândriei şi a smereniei

„În rugăciune să cădem la Dumnezeul nostru cu lacrimi şi suspine fierbinţi, urmând smereniei vameşului, celei făcătoare de înălţime (Duminica Vameșului și a Fariseului, Utrenia, oda canonului 7, tropar 4). Se apropie Postul Mare, timpul când fiecare dreptmăritor creştin este chemat de Biserică să îngrijească, mai mult de sufletul său, de sănătatea acestui luminător al […]

Articole postate de același autor
3254

Iată ce este smerenia!

Pe de o parte, trebuie ca tot sufletul nostru să iasă în conștient, să iasă la lumină, să iasă în raza Harului lui Dumnezeu. Pe de altă parte, însă,putem coborî în noi pentru a le curăți pe toate. Avem un butoi plin cu apă murdară. Avem și o bucată mare de plută în forma butoiului […]