De ce dar nu este pace în lume?

1627

A venit deci, pe pământ Domnul Păcii, ne-a adus o Pace fără sfârșit și se află permanent în mijlocul nostru făcător de Pace. De ce dar nu este pace în lume? De ce lumea, ca și cum nu ar avea-o, o caută, o dorește, suspină după Pace?

Dar cum înțelege lumea Pacea?

Lumea păgână dinainte de Hristos, romanii îndeosebi, aveau această vorbă despre Pace: „Si vis pacem, para bellum”, „Dacă vrei pace, pregătește-te de război”. Și vorba aceasta a rămas în cinste până în zilele noastre, când popoarele își justifică teribila înarmare, pregătindu-se de război, „pentru intimidarea adver­sarului”, „pentru apărarea păcii”.

Dacă la lumea dinainte de Hristos, această înțelegere avea o justificare: domnia ignoranței, a păca­tului, apoi după venirea pe pământ a Domnului Păcii, ea este cu totul anacronică, lipsită de sens. Cum să faci pace fabricând unelte de război? Cum să te faci sănătos luând otrăvuri care îmbolnăvesc?

Unii oameni așteaptă Pacea de la cutare sistem politic, de la vreun genial conducător de popoare. Este firesc deci, să ne întrebăm: „Ce oameni pot face pace în lume, ce concepție politică poate instaura pacea pe pământ?”.

Sfânta Evanghelie ne spune că celor ce cred în numele lui Hristos le-a dat putere să se facă fii ai lui Dumnezeu (Ioan 1,12), și în altă parte: „Fericiți făcătorii de Pace că aceia fii ai lui Dumnezeu se vor chema” (Matei 5, 9). Deci lucrul este simplu: „Făcătorii de Pace” sunt fiii lui Dumnezeu, adică cei ce cred în El. Pot și alții să o facă? Ne-o spune Însuși Domnul Hristos: „Fără de Mine nu puteți face nimic” (Ioan 15, 5).

 

(Ieromonahul Petroniu Tănase, Chemarea Sfintei Ortodoxii, Editura Bizantină, București, 2006, pp. 147-148)


Articole postate de același autor
528

În perioada 14-15 iulie, la Chișinău se va desfășura Drumul Crucii şi al Pocăinţei, prilejuit sărbătorii Bine-credinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt

Cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, în perioada 14-15 iulie 2022, la Chișinău se va desfășura tradiţionalul Drum al Crucii şi al Pocăinţei (a XIX-a ediție), prilejuit sărbătorii Bine-credinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Drumul Crucii se va desfășura conform următorului program:   Joi, 14 iulie 2022  07.00 – […]