Amintiri din tabăra studențească de la Mănăstirea Oașa

1602

În perioada 18-27 iulie 2016, un grup de studenți din Republica Moldova, conduși de teologul Serghei Crudu, au participat în cadrul Taberei internaționale studențești „Părintele Teofil Părăian”, ediția 44, care s-a desfășurat la Mănăstirea Oașa, din Munții Șureanu, jud. Alba, România.

Tabăra de vară din acest an cu tema „Libertate, lege și har. Omul duhovnicesc”, orientată pe trei direcții majore: spiritualitate, tradiție și cultură, a reprezentat pentru tinerii basarabeni o experiență aparte care le-a adus mult folos de timpul petrecut împreună cu mulțimea de tineri veniți din marele centre universitare din România (Cluj, Sibiu, București, Timișoara, etc), precum și în urma întâlnirilor duhovnicești cu părinții „mănăstirii tinerilor”.

Mănăstirea Oașa, este cunoscută de toți drept o experiență de trăire și de relație inter-personală, care datorită părintelui stareț Iustin, sufletul acestei obști, a reușit să promoveze autenticul trăirii ortodoxe și adevăratele valori în rândul miilor de tineri, care au vizitat până în prezent mănăstirea.

În timpul acestor zece zile, tinerii participanți au îmbinat rugăciunea cu ascultarea (munca) și studiul. Întrucât mănăstirea are o rânduială athonită, fiecare zi începea cu slujba de dimineață de la ora 3:00 (Utrenia, Psalmi și Ceasurile), care culmina cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie ce începea la ora 6:00.

După aceasta urma micul dejun, și apoi, până la amiază, fiecare dintre participanți trebuia să aleagă în funcție de preferințe sau curiozități între: fân, arhondaric, bucătărie, trapeză, lemne, chelărie, văcuțe, grădina de legume, curățenie, croitorie sau alte activități, la care se mergea în echipe coordonate de un monah.

După prânz puteai să te odihnești, să te plimbi sau să participi la repetițiile de muzică psaltică (tinerii cu aptitudini muzicale cântau la strană, împreună cu obștea mănăstirii, la liturghii și în ziua hramului).

În fiecare seară urma în sala festivă o conferință tematică cu invitații taberei: Teodor Baconschi, Petre Guran, Sever Voinescu, Pr. Constantin Coman, Mihail Neamțu, ș.a.

Fiecare zi de duminică sau sărbătoare era cinstită de tineri prin îmbrăcarea costumului popular, unii venind cu ele de acasă, având specificul zonei lor, alții luându-le din lada mănăstirii și purtându-le cu mândrie și demnitate, așa cum au fost purtate cu cinste de bunii și străbunii noștri.

Chiar dacă am fost foarte mulți tineri, ne-a fost foarte ușor să participăm la viața mănăstirii, Mănăstirea Oașa devenind pentru noi o familie a rugăciunii și a iubirii inter-personale.

Acest lucru îl mărturisește și Diana Toma, originară din Puhoi, Ialoveni, studentă la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Ingineria Materialelor și a Mediului, care ne-a împărtășit câteva gânduri din tabăra de vară de la Mănăstirea Oașa, așezată departe de lume: „Mănăstirea Oașa este un loc cu multă sfințenie, pământ binecuvântat de Dumnezeu, unde călugării se împărtășesc zilnic, și trăiesc pentru unirea cu Hristos.  Au  fost multe momente frumoase, alături de oameni faini şi deosebiți pe care i-am întâlnit acolo!

Faptul că am putut să ne bucurăm împreună, ne arată marea iubire a lui Dumnezeu, Care ne-a adunat din fiecare colţişor de ţară şi ne-a adus acolo, pentru a ne mai trezi sufletele şi pentru a ne îmbogăți cu o încărcătură duhovnicească, curată şi autentică. Printre amintiri vor rămâne în suflet și întâlnirile cu părinții mănăstirii, care au reușit să ne mângâie duhovnicește. A fost o tabără frumoasă la care am participat cu drumeții pe munte și peisaje frumoase, iar grupul din care am  făcut parte mi-a devenit în aceste câteva zile ca o familie”.

De asemenea, acest nucleu de unitate familială pe care l-am aflat la Oașa, l-a marcat în mod deosebit și pe Artemie Sava, tânărul de la Drochia, student în anul II la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț, România, care ne-a relatat următoarele: „Vizitând Mănăstirea Oașa, am rămas fascinat de frumusețea acelui loc sfânt. Am fost plăcut surprins de faimoasele împrejurări și locuri ale acestei mănăstiri. Cel mai mult mi-a plăcut liniștea copleșitoare și atârnarea plină de iubire a călugărilor față de noi. Slujbele și ascultările săvârșite au dăinuit asupra sufletului, cât și a întregii mele personalități”.

În urma acestei experiențe, putem afirma cu certitudine că Mănăstirea Oașa, aflată la 1300 m altitudine, între cer și pământ, este locul unde îți descoperi ființa și neamul, și unde devii martor al întâlnirii timpului cu veșnicia prin rugăciune.

La întoarcerea în țară, tinerii moldoveni au vizitat în drum spre Chișinău obiectivele turistice din orașul Sibiu, după care s-au recules la mănăstirile: Sâmbăta de Sus, Sinaia, Caraiman și Crasna.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru această experiență minunată!

A consemnat Serghei Crudu


Articole Asemănătoare
6710

Părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oaşa: „Depresia apare atunci când oamenii nu-şi mai înţeleg menirea pe acest pământ”

– S-a retras din lume la poalele Munţilor Şureanu, unde trăieşte în post şi rugăciune, cu bucuria de a fi alături de fraţii săi întru Hristos. Absolvent de Belle Arte, pictor de icoane şi fotograf, Părintele Pantelimon Şuşnea e şi un minunat vorbitor, ale cărui cuvinte învăluite de har au salvat de la naufragiu sufletesc […]

Articole postate de același autor
1839

Unde este pavăza noastră în faţa duhurilor răutăţii care sunt sub ceruri?

  De ce se îndrăcesc oamenii ? Omul trăieşte într-un mediu social. Gândurile, dorinţele, faptele, viziunea asupra lumii îi sunt definite într-o măsură uriaşă de influenţa mediului care îl înconjoară. Ştiţi că, dacă un om sănătos se află multă vreme lângă un bolnav de tuberculoză şi respiră acelaşi aer cu acesta, se molipseşte şi el. […]