Actualitate

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul cinstit în rugăciune la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

2239

Cu prilejul prăznuirii Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, Vlădica Vladimir a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău.

Alături de Întâistătător s-au rugat Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretarul Mitropoliei Moldovei și chelar al Catedralei Mitropolitane, clericii Catedralei și Prot. mitr. Ioan Gherbovețchi, Protopopul parohiilor din Portugalia a Eparhiei de Corsun.

În timpul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, poporul drept-măritor dimpreună cu Întâistătătorul au preamărit în rugăcini pe Marele Prooroc veterotestamentar Ilie și au înălțat rugăciuni pentru pace și bună înțelegere între oameni.

Cu binecuvântarea Mitropolitului, secretarul mitropolitan și chelarul Catedralei mitropolitane, Prot. mitr. Vadim Cheibaș a rost un cuvânt predicatorial, în care a relatat creștinilor crâmpeie din viața Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul.

Sfântul Ilie a trăit în Regatul de Nord al lui Israel, în vremea domniei regelui Ahab. El a fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul lui Aaron) și a trăit cu mai bine de 800 de ani înainte de Hristos. Vechiul Testament istorisește despre faptele lui minunate în cărțile numite Regi. Este ales de Dumnezeu să certe aspru pe regele Ahab și pe cei care-l urmau pe calea păgânească a adorării lui Baal.

Sfântul Ilie a fost hrănit în chip minunat de corbi pe când era retras la pârâul Cherit și de un înger pe drumul spre Muntele Horeb; datorită rugăciunii sale, Dumnezeu oprește ploaia timp de trei ani și jumătate; înmulțește făina și uleiul văduvei din Sarepta Sidonului și îl învie pe fiul ei; a chemat foc din cer prin care a ars jertfa adusă de el lui Dumnezeu; a înlăturat cultul zeului Baal; l-a văzut pe Dumnezeu în isihie, (vântul liniștit); a fost ridicat în carul de foc și s-a arătat la Schimbarea la Față a Mântuitorului de pe muntele Tabor.

Sfântul Ilie este reprezentat iconografic, cel mai adesea, fie în gura peșterii sale (hrănit de corb), fie în carul de foc (în care a fost răpit la cer). Sfântul Ilie este socotit și protopărintele monahismului creștin.

Sursa: www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
253

Sfinții Apostoli Petru și Pavel prăznuiți la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”

Miercuri, 12 iulie, în ziua pomenirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, înconjurat de soborul preoțesc al Catedralei Mitropolitane, a oficiat serviciul divin praznical în prezența numeroșilor creștini veniți să petreacă această sărbătoare în curăție sufletească, după datina străbună. Credincioșii și slujitorii, pătrunși de măreția evenimentului, s-au rugat dimpreună cu Chiriarhul celor doi […]

Articole postate de același autor
3273

Părintele Serafim: ,,Indiferent de ce chemare de la Dumnezeu avem, important este să facem totul cu sufletul și cu gândul la El”

  Părintele Serafim, parohul bisericii din comuna Nimoreni, raionul Ialoveni este bine cunoscut pentru pasiunea sa pentru fotbal.  Astfel, de mai bine de  zece ani sfinția sa este căpitanul echipei locale de veterani ,,Avântul”. Totul a început cu inițiativa părintelui de a aduna foștii fotbaliști ai echipei din localitate, care se destrămase în anii ’90 […]