Ucraina ar putea să ofere României moaștele Sfintei Teodora de la Sihla

929

Moaștele ale Sfintei Teodora de la Sihla pot fi schimbate cu rămășițele pământești ale hetmanilor ucraineni Ivan Mazepa și Filip Orlik.

Prim-ministrul Ucrainei, Denis Shmygal, și prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, au convenit asupra posibilității schimbului potențial al moaștelor Preacuvioasei Teodora de la Sihla cu trupurile a doi hetmani ucraineni.

Pe site-ul Guvernului Ucrainei se menționează că pe 18 octombrie 2023, în timpul unei întâlniri la Kiev, părțile au remarcat ‘importanța activităților legate de organizarea căutării moaștelor Sfintei Teodora de la Sihla în Ucraina și a mormintelor hetmanilor Filip Orlik și Ivan Mazepa în România’.

Site-ul Patriarhiei Române menționează că ‘declarația comună, publicată la finalul unei ședințe comune a guvernelor Ucrainei și României, arată că moaștele Sfintei Teodora de la Sihla pot ajunge în posesia românilor’.

De asemenea, se afirmă că moaștele Sfintei Teodora de la Sihla ‘au fost mutate în complexul mănăstiresc al Lavrei Peșterilor din Kiev în timpul ocupației rusești a Principatelor Române’.

„Încercări de a obține aceste moaște sfinte au fost făcute și în 1992, la momentul canonizării Sfintei Teodora, dar fără succes”, se spune pe site-ul Bisericii Române.

Într-adevăr, moaștele sfinte au fost mutate într-o biserică nou construită în satul Micleușeni lângă Iași după 1830, iar în 1856 au fost transferate în Lavra Peșterilor din Kiev, unde Preacuvioasa a fost numită Sfânta Teodora din Carpaţi. Cu toate acestea, ultimul loc al moaștelor este supus îndoielii.

Anterior, fostul ministru al Culturii din Ucraina, Alexandr Tkachenko, a numit moaștele Preacuvioasei drept ‘exponate’ și a promis o revizuire a lor.”

Sursa: spzh.news


Articole postate de același autor
1089

Inaugurarea Centrului metodic „CASA MARE”, la Universitatea de Stat din Moldova

Vineri, 25 iunie 2021, la Departamentul Economie, Marketing și Turism al Facultății de Științe Economice a USM a avut loc inaugurarea laboratorului „Casa Mare” – simbol al tradițiilor populare românești. Or, valorile culturale și obiceiurile neamului sunt promovate cu fidelitate, permanent și cu deosebit interes profesional, constituind prioritate în procesul educațional de formare a specialiștilor în domeniul […]