Se mai poate salva o căsnicie în care unul dintre soți a fost infidel?

2052

Se poate întregi şi reînnoi o căsătorie în care unul dintre soţi l-a înşelat pe celălalt?

Se poate. În primul rând trebuie să nu îi spună celuilalt. Am văzut adesea o sinceritate manifestată care este o sinceritate greşită*. Trebuie să fim sinceri, dar nu până acolo încât mărturia noastră să fie crudă. Am citit acum vreo 30 de ani o carte cu titlul Mărturisiri crunte. Dacă celălalt ştie sigur, îi spui şi tu şi îi ceri iertare, dar dacă nu ştie, nu trebuie să îi spui. Trebuie să faci tu canon în schimb, te spovedeşti, te schimbi, e altceva.

(Părintele Nicolae Tănase, Soțul ideal, soția ideală, Editura Anastasis, Sibiu, 2011, p. 104)

 

*Părintele nu generalizează acest sfat, ci se referă la anumite situații când, sinceritatea despre această situație poate face mai mult rău decât bine. Cu siguranță, în experiența sa de duhovnic, a întâlnit astfel de cazuri și știe despre ce vorbește (n.r.).


Articole postate de același autor
1650

Părintele academician prof. dr. Mircea Păcurariu a trecut la Domnul (1932-2021)

În dimineața zilei de 13 ianuarie 2021, la primele ore ale dimineții, Părintele academician prof. dr. Mircea Păcurariu a trecut la cele veșnice înconjurat de familie și câțiva apropiați, cu nădejdea în Hristos Cel Răstignit și Înviat. Cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române s-a născut pe 30 iulie 1932 în localitatea Ruși, județul […]