Se mai poate salva o căsnicie în care unul dintre soți a fost infidel?

736

Se poate întregi şi reînnoi o căsătorie în care unul dintre soţi l-a înşelat pe celălalt?

Se poate. În primul rând trebuie să nu îi spună celuilalt. Am văzut adesea o sinceritate manifestată care este o sinceritate greşită*. Trebuie să fim sinceri, dar nu până acolo încât mărturia noastră să fie crudă. Am citit acum vreo 30 de ani o carte cu titlul Mărturisiri crunte. Dacă celălalt ştie sigur, îi spui şi tu şi îi ceri iertare, dar dacă nu ştie, nu trebuie să îi spui. Trebuie să faci tu canon în schimb, te spovedeşti, te schimbi, e altceva.

(Părintele Nicolae Tănase, Soțul ideal, soția ideală, Editura Anastasis, Sibiu, 2011, p. 104)

 

*Părintele nu generalizează acest sfat, ci se referă la anumite situații când, sinceritatea despre această situație poate face mai mult rău decât bine. Cu siguranță, în experiența sa de duhovnic, a întâlnit astfel de cazuri și știe despre ce vorbește (n.r.).


Articole postate de același autor
946

Adolescentul are nevoie de îndrumarea părinților, pentru a reuși în viață

Să nu fiți exigenți cu adolescenții voștri! Sufletul adolescentului este un ogor. Cu trecerea timpului, coboară, cu avânt, ca niște torenți, patru râuri asupra lui: cel biologic, cel al cunoașterii, cel emoțional și cel social. Și ce aduc aceste râuri în ogorul sufletului! Câte gunoaie, câte lucruri inutile! Și părinții ce trebuie să facă? Proiectul de drenaj. […]


Foto