Se mai poate salva o căsnicie în care unul dintre soți a fost infidel?

1758

Se poate întregi şi reînnoi o căsătorie în care unul dintre soţi l-a înşelat pe celălalt?

Se poate. În primul rând trebuie să nu îi spună celuilalt. Am văzut adesea o sinceritate manifestată care este o sinceritate greşită*. Trebuie să fim sinceri, dar nu până acolo încât mărturia noastră să fie crudă. Am citit acum vreo 30 de ani o carte cu titlul Mărturisiri crunte. Dacă celălalt ştie sigur, îi spui şi tu şi îi ceri iertare, dar dacă nu ştie, nu trebuie să îi spui. Trebuie să faci tu canon în schimb, te spovedeşti, te schimbi, e altceva.

(Părintele Nicolae Tănase, Soțul ideal, soția ideală, Editura Anastasis, Sibiu, 2011, p. 104)

 

*Părintele nu generalizează acest sfat, ci se referă la anumite situații când, sinceritatea despre această situație poate face mai mult rău decât bine. Cu siguranță, în experiența sa de duhovnic, a întâlnit astfel de cazuri și știe despre ce vorbește (n.r.).


Articole postate de același autor
605

Prin patimi spre Înviere

Trăim săptămâna care a marcat istoria omenirii. Zile când omenirea condamnă Creatorul, răzvrătindu-se pentru a-L răstigni pe Dumnezeu. Îmi amintesc de spusele lui Camil Petrescu: „Oamenii sunt răi, mincinoși și lacomi. Nu respectă nimic și nu se gândesc decât să-și cultive propriile lor vicii, chiar dacă ar fi să vină după ei potopul.” Nu în […]