Se mai poate salva o căsnicie în care unul dintre soți a fost infidel?

454

Se poate întregi şi reînnoi o căsătorie în care unul dintre soţi l-a înşelat pe celălalt?

Se poate. În primul rând trebuie să nu îi spună celuilalt. Am văzut adesea o sinceritate manifestată care este o sinceritate greşită*. Trebuie să fim sinceri, dar nu până acolo încât mărturia noastră să fie crudă. Am citit acum vreo 30 de ani o carte cu titlul Mărturisiri crunte. Dacă celălalt ştie sigur, îi spui şi tu şi îi ceri iertare, dar dacă nu ştie, nu trebuie să îi spui. Trebuie să faci tu canon în schimb, te spovedeşti, te schimbi, e altceva.

(Părintele Nicolae Tănase, Soțul ideal, soția ideală, Editura Anastasis, Sibiu, 2011, p. 104)

 

*Părintele nu generalizează acest sfat, ci se referă la anumite situații când, sinceritatea despre această situație poate face mai mult rău decât bine. Cu siguranță, în experiența sa de duhovnic, a întâlnit astfel de cazuri și știe despre ce vorbește (n.r.).


Articole postate de același autor
2819

În viață există un singur echilibru: credința!

În viața aceasta există doar un singur echilibru sau dezechilibru: credința în Dumnezeu sau necredința! Celui care are credință toate îi sunt posibile, iar celui necredincios și succesul îl ocolește. Chiar celui depărtat de Dumnezeu, o credință în ceea ce face și iubește, îi dăruiește putere. Credința adevărată, legată de Proniator, aduce împlinirea cererilor, liniște […]