Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților organizează un simpozion dedicat lui Ciprian Porumbescu

252

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților organizează, în perioada 19-21 octombrie 2023, Simpozionul Național „Ciprian Porumbescu, promotor al culturii române şi al valorilor religioase”.

Evenimentul se va desfășura la Centrul Eparhial Suceava, pentru a marca împlinirea a 170 de ani de la nașterea compozitorului și 140 de ani de la trecerea lui la Domnul.

Manifestarea va reuni experți, cercetători și pasionați de muzică bisericească, într-un dialog care „va pune în lumină frumusețea și semnificația acestor creații spirituale” și va „dezvolta și mai mult conexiunea existentă între Teologie, Literatură și Muzicologie”.

Manifestarea va aduce în atenție relația compozitorului cu tatăl său, Iraclie Porumbescu, preot bucovinean.

Ciprian Porumbescu a fost dirijor al numeroase coruri bisericești și compozitor al unor cântări liturgice. De aceea, la simpozion va fi discutată și moștenirea bogată a imnografiei și cântării bisericești în contextul Anului comemorativ 2023, al imnografilor și cântăreților bisericești în Patriarhia Română. Evenimentul va include prezentări, discuții și interpretări muzicale cu această temă.

Ciprian Porumbescu a compus muzica pentru cântecele „Trei culori” (fostul imn național al României),  „Pe-al nostru steag e scris Unire” (melodie adoptată pentru imnul național al Albaniei), pentru „Balada” și prima operetă românească, intitulată „Crai nou”.

Simpozionul este organizat cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului. Anul 2023 a fost declarat „Anul cultural Ciprian Porumbescu”.

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
948

A avut loc prezentarea broșurii Sufletul Moldovei Creștine – Mănăstiri și schituri – broșură și ghid video pentru pelerini

Miercuri, 28 aprilie, la Reședința mitropolitană a avut loc prezentarea broșurii Sufletul Moldovei Creștine – Mănăstiri și schituri – broșură și ghid video pentru pelerini. Evenimentul a avut loc în prezența ÎPS Mitropolit Vladimir și cu participarea ostenitorilor acestei lucrări: PC Arhim. Nicolae (Roșca), Duhovnicul Mănăstirii Ciuflea din Capitală și a Dl Serghei Morozan. Lucrarea […]