Cum se stabileşte data Paştelui

5938

În secolul al IV‑lea s‑a hotărât modul prin care se stabileşte data Paştelui. Acest lucru s‑a stabilit la Sinodul I Ecumenic (Niceea, 325). Părintele profesor Ene Branişte ne spune că părinţii acestui sinod au adoptat pentru aceasta practica generală, bazată pe calculul datei Paştilor obişnuit la Alexandria, care se reducea la următoarele norme:

-În ceea ce priveşte ziua săptămânală, Paştile se vor serba totdeauna duminica.

-Această duminică va fi cea imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.

-Când 14 Nisan (sau prima lună plină de după echinocţiul de primăvară) cade duminica, Paştile va fi serbat în duminica următoare, pentru a nu se serba odată cu Paştile iudeilor, dar nici înaintea acestuia.

Data Paştilor creştine depinde deci de două fenomene astronomice, dintre care unul cu dată fixă, legat de mişcarea aparentă a soarelui pe bolta cerească (echinocţiul de primăvară, la 21 martie), iar altul cu dată schimbătoare, legat de mişcarea de rotaţie a lunii în jurul pământului (luna plină de după echinocţiul de primăvară). Aceasta din urmă face ca data Paştilor să varieze în fiecare an, căci luna plină apare pe cer în unii ani mai aproape de echinocţiu, în alţii mai departe de el. Astfel, când luna plină coincide cu echinocţiul (21 martie) şi este o zi de sâmbătă, Paştile poate fi serbat chiar a doua zi. Dacă însă luna plină a avut loc chiar înainte de echinocţiu, atunci ea nu e pascală, ci trebuie să aşteptăm pe cea de după echinocţiu, care va apărea abia peste 29 de zile, şi, dacă aceasta cade într‑o luni, Paştile nu poate fi serbat decât în duminica următoare. Data Paştilor poate varia într‑un interval de 35 de zile.

Pentru unitatea ortodoxă în serbarea Paştelui, deoarece unele Biserici autocefale ţin în continuare calendarul iulian neîndreptat, Bisericile care au îndreptat calendarul, la începutul secolului XX, serbează Paştele după calendarul iulian neîndreptat. Din această cauză avem o diferenţă de 13 zile. Astfel, 21 martie în calendarul neîndreptat înseamnă 3 aprilie în cel îndreptat. De aceea Paştele poate cădea în intervalul 4 aprilie - 8 mai.

 

Articole postate de același autor
775

Duminica Sfintelor Femei Mironosiţe, la Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Soroca

Duminică, 3 mai 2020, în ziua cinstirii Sfintelor Femei Mironosiţe, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei a liturghisit la Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Soroca. La fel ca și în duminicile anterioare, PS Ioan a înălțat rugăciuni pentru cadrele medicale și pentru drept-măritorul popor al Moldovei, încercat de molimă. La finalul […]