Macarie Protopsaltul propus pentru a fi înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române

265

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit în ședință de lucru miercuri, 25 octombrie 2023, la Palatul Patriarhiei.

Pe ordinea de zi au fost diverse subiecte, printre care și propunerea Mitropoliei Munteniei și Dobrogei de a fi înscris în Calendarul Ortodox un cuvios imnograf, Sf. Macarie Protopsaltul, cu ziua de cinstire în 31 august.

Această inițiativă a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei se înscrie în tematica Anului comemorativ 2023 în Patriarhia Română, dedicat psalților și cântăreților bisericești.

Cine a fost Macarie Ieromonahul (Protopsaltul)

Macarie Ieromonahul a trăit între 1770 (sau 1763 – conform unui document din arhiva Mănăstirii Viforâta, jud. Dâmbovița) și 1836. La porunca Mitropolitului Dionisie Lupu, Ieromonahul Macarie a început opera de traducere din limba greacă a cântărilor bisericești în grai românesc.

El a tipărit la Viena, între anii 1822-1823, primele cărți de cântări bisericești în limba română: Teoreticonul, Anastasimatarul și Irmologhionul. Astfel, de curând, s-au împlinit două secole de la tipărirea lor.


Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei este format din ierarhii celor 10 eparhii din componența mitropoliei (Arhiepiscopia Bucureștilor, Arhiepiscopia Tomisului, Arhiepiscopia Târgoviștei, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Episcopia Sloboziei și Călărașilor, Episcopia Alexandriei și Teleormanului, Episcopia Giurgiului și Episcopia Tulcii), la care se adaugă episcopii Daciei Felix, Ungariei, respectiv Australiei și Noii Zeelande.

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
3415

Acela care nădăjduiește, înaintează mereu

Mă străduiesc să mă dăruiesc iubirii și slujirii lui Dumnezeu. Am simțământul păcătoșeniei, dar trăiesc cu nădejdea. Este rău să deznădăjduiești, fiindcă cel deznădăjduit se amărăște și își pierde bunăvoirea și puterea, în vreme ce acela care nădăjduiește înaintează mereu. Întrucât simte că este sărac, se străduiește să se îmbogățească.   (Ne vorbește părintele Porfirie, […]