La Reședința Mitropolitană din Chișinău a avut loc Conferința Științifică Națională „Protoiereul Mihail Ceachir un cărturar al Bisericii din Basarabia”

264

La 10 septembrie 2018, în Sala Sinodală din incinta Reședinței Mitropolitane, a avut loc Conferința Științifică Națională „Protoiereul Mihail Ceachir un cărturar al Bisericii din Basarabia”.

Conferința este dedicată celei de-a 80-a aniversări din data trecereii la Domnul a protoiereului Mihail Ceachir (1861–1938).

În dimineața zilei, ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat o Panihidă la mormântul prot. Mihail Ceachir, din Cimitirul Central al Capitalei.

La evenimentul organizat de Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei, Institutul Patrimoniului Cultural și Comitetul executiv al Unității teritorial-autonome Găgăuzia, au participat: Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei și alți clerici.

Din partea Academiei de Științe au fost prezenți Vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, Academician Ion Guceac, acad. Victor Țvircun, AŞM, însoțiți de un grup de cercetători din cadrul AȘM.

„De la independența Republicii Moldova se încearcă scoaterea din anonimat a mai multor personalități ale Bisericii. Un nume de referință este părintele Mihail Ceachir.

Protoiereul Mihail Ceachir a activat în Chișinău, fiind arhicunoscut în mediul cultural-spiritual din Basarabia interbelică. A fost un slujitor și un dascăl consacrat, cultivând învățăceilor cuvântul lui Dumnezeu. Circa 35 de ani a slujit la capela Întâmpinarea Domnului a Seminarului Teologic, a publicat în presa bisericească a vremii și a susținut viața duhovnicească a sute de credincioși.

Un aspect mai puțin cunoscut și elucidat în ultima vreme este contribuția slujitorului la propovăduirea Ortodoxiei în rândul găgăuzilor. De aici și cinstea de care se bucură în aceadtă regiune a țării, fiind numit un adevărat „Apostol al găgăuzilor”.

Astfel, salutăm inițiativa cercetătorilor din cadrul Academiei de Științe a Moldovei de a retipări din scrierile părintelui și a le traduce în limba rusă pentru un public mai larg de cititori”, a subliniat ÎPS Mitropolit Vladimir, în cuvântul de deschidere.

A urmat ședința plenară, moderată de dr. hab. Victor Țvircun, după care în închiderea lucrărilor conferinței s-a desfășurat ședința de totalizare.

La final, s-au adus mulţumiri organizatorilor, iar fiecare participant a plecat cu o mapă consacrată evenimentului și volumul conferinţei – Protoiereul Mihail Ceachir, articole privind istoria și cultura găgăuzilor din Basarabia publicate în revista „Viața Basarabiei”.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole Asemănătoare
416

Omul frumos e cel ce urcă invers pe scară! Săptămâna Religiei la Liceul „Meșterul Manole” din Sălcuța

„O cuvinte desenate pe gură, o, vorbele noastre fardate! O, pâinea mâncată pe gratis, cum să ți-o ierți?! Cu orice carte de noi necitită,  Noi sălbăticim cărți!” Studiind istoria poporului nostru, ajungem la înțelegerea că școala s-a născut în Biserică. Și chiar dacă a devenit o instituție aparte, școala adevărată a rămas credincioasă învățăturii Bisericii […]

Articole postate de același autor
1883

Cînd selfie-ismul este un păcat

Oricine intră pe o rețea de socializare, iar cei care citesc acest articol au fac asta, va fi bombardat cu fotografii pe care oamenii și le fac singuri. Obiceiul de a te fotografia singur se cheamă selfie. Dar ce înseamnă cînd un om ajunge să se fotografiaze singur? Nu vreau să vorbesc despre frumusețea, ridicolul […]