Sfinții 40 de Mucenici cinstiți prin rugăciune la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

1375

„Pe Dumnezeu, prin rugă­ciunile voastre, voi, patru­zeci de mucenici, faceţi-L Mi­lostiv nouă, celor ce vă chemăm pe voi, cu curata dragoste a ini­milor noastre”.

În ziua de prăznuirii Sfinților 40 de Mucenici care au pătimit în iezerul Sevastiei, la 22 martie 2021, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârșit Liturghia Darurilor Înainte Sfințite la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău.

Preasfinței Sale i-a coliturghisit soborul de slujitori ai Catedralei.

Citind despre pătimirea sfinților 40 de mucenici din Sevastia, rămânem impresionați de curajul și puterea credinței lor. Pilda de curaj şi statornicie în credinţă a mucenicilor îngheţaţi în apa rece rămâne  un exemplu extrem de grăitor pentru toți creștinii de astăzi, care prea des pun în prim plan un trai comod şi cât mai relaxat.

La finalul testamentului celor 40 de Sfinți Mucenici, găsim un îndemn la fel de valabil și astăzi, ca și în urmă cu 1700 de ani: „Să vă depărtaţi de orice poftă şi rătăcire lumească. Căci mărirea lumii este înşelătoare şi neputincioasă, înfloreşte pentru puţin şi îndată se veştejeşte ca iarba grădinii, primind sfârşitul mai repede ca începutul. Mergeţi mai degrabă la iubitorul de oameni Dumnezeu, care dăruieşte bogăţie neîmpuţinată celor ce aleargă la El şi dă ca răsplată viaţa veşnică celor ce cred în El”.

Jertfa Sfinţilor 40 Mucenici care au biruit frica, durerile, frigul şi chiar moartea în apa îngheţată din Sevastia reprezintă temelia mărturisirii credinței în Cel Care iartă, iubeşte şi va trimite până la sfârșitul veacurilor mărturisitori ai jertfei Sale, întărârind Biserica și membrii ei.

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
1598

Sfinții Trei Ierarhi – de la studenți la dascăli și mari apărători ai dreptei credințe

Măreața zi de proslăvire a celor trei corifei ai spiritualității și teologiei răsăritene, dar și apusene ne readuce în atenție covârșitoarea contribuţie la învățătura și viața Bisericii a înseşi existenței lor, devenită paradigmă nu doar pentru tinerii care se pregătesc să devină sacerdoți, ci pentru toți clericii, monahii și mirenii. S-a scris mult despre credința […]