Seminar teoretico-practic la Religie în raionul Strășeni

432

În data de 24 noiembrie 2022, în incinta Gimnaziului Voinova, raionul Strășeni, s-a desfășurat seminarul teoretico-practic la religie cu genericul „Ora de religie – spațiu de formare a valorilor care stau la baza construirii și menținerii familiei”. În cadrul seminarului au participat cadrele didactice și preoții ce predau disciplina opțională – Religia.

Seminarul a început cu susținerea orei publice în clasa a IX-a de către preotul-profesor Ion Goncear, metodist al protopopiatului Strășeni. Subiectul prezentat în cadrul lecției a fost „Familia creștină – binecuvântarea iubirii”, subiect de importanță pentru elevii clasei a IX-a. În cadrul lecției elevii au formulat propria definiție a familiei, au argumentat scripturistic originea divină a familiei și au stabilit în baza textelor care sunt însușirile și scopurile familiei creștine. Pentru etapa de extindere elevii urmează să discute cu părinții despre taina Nunții și ziua cununiei de la biserică, aflând unde s-au cununat părinții, cine sunt nașii de cununie și cine este preotul care a săvârșit taina.

Seminarul a continuat cu atelierul didactic „Școală și familia – factori ai adaptării școlare a elevului” moderat de către Valeria Pascaru-Goncear, lector universitar USM. În cadrul atelierului profesorii au aflat care sunt factorii și semnalele neadaptării școlare a elevului, primind în același timp mai multe modalități prin care pot fi susținuți elevii cu inadaptare școlară.

Seminarul s-a încheiat cu activitatea extrașcolară: „Sărbătorile religioase de iarnă: momente și semnificații”. Activitatea extrașcolară a fost pregătită de către doamna Alexandra Pascal, directoarea Gimnaziului Voinova, profesoară de limba și literatura română și de preotul Ion Goncear, profesor de religie în instituție. În cadrul activității extrașcolare elevii clasei a VIII-a au demonstrat cunoașterea principalelor sărbători de iarnă, posedarea unui limbaj teologic precum și curiozitate în cercetarea elementelor tradiționale și specifice localității ale sărbătorilor de iarnă.

La seminar a participat doamna Valentina Moraru, specialist superior Direcția Generală Educație, raionul Strășeni și Veaceslav Iordachescu, șef al Cabinetului metodic din cadrul Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, care au apreciat cu calificativul „foarte bine” desfășurarea lecției publice și a activității extrașcolare.

Aducem sincere mulțumiri doamnei Alexandra Pascal, directoarea Gimnaziului Voinova, părintelui Ion Goncear, profesor de religie, doamnei Valentina Moraru, specialist superior DGE și, nu în ultimul rând colectivului didactic pentru efortul depus în organizarea seminarului raional la religie și pentru susținerea demersului de educație religioasă al Bisericii.

Sursa: ortodox.md


Articole postate de același autor
3137

Câtă durere ai cunoscut în inima ta, atâta har poți să primești în ea

Părinte, vă rugăm să aprofundați cuvântul: „Unde s-a înmulțit păcatul, a prisosit harul”. Păcatul este multă suferință, păcatul sapă în sufletul nostru ca un tractor, până-l răvășește. Suferința păcatului sapă, nu atât păcatul, cât durerea păcatului. Ei, cu cât este mai adâncă durerea, mai mare fântâna se face, cu atât mai mult har încape în […]