ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit prima Sfântă și Dumnezeiască Liturghie la Catedrala Memorială cu hramul în cinstea Sf. Binecredincios Voievod Ștefan cel Mare

501

Vineri, 15 iulie, în ziua sărbătoririi Sf. Binecredincios Ștefan cel Mare, ÎPS Mitropolit Vladimir, al Chișinăului și al Întregii Moldove a săvârșit prima Sfântă și Dumnezeiască Liturghie la Catedrala-Memorială cu hramul în cinstea  Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt de pe teritoriul Ministerului Apărării, str. Șoseaua Hâncești, 84.

În dimineața zilei, PC Arhimandrit Nicolae (Roșca), Duhovnicul-administrator al Mănăstirii Ciuflea și responsabil de construcția Catedralei-Memoriale, împreună cu preoții militari a întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove și oaspeții de onoare. Apoi a urmat depunerea de flori și intonarea imnului „Când a fost să moară, Ștefan…” la monumentul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare după care s-a săvârșit Sfânta Liturghie.

În cuvântul arhipăstoresc, Mitropolitul Moldovei a ținut să sublinieze calitățile spirituale ale Sfântului Binecredincios Voievod Ștefan cel Mare, menționând totodată virtutea smereniei care îl caracteriza pe domnitor, evidentă în special atunci când pierdea o luptă, pe care și-o asuma ca o pedeapsă trimisă poporului din partea lui Dumnezeu pentru păcatele sale.

Prezent la activitate, ministrul Apărării, Excelența Sa, Anatolie Nosatîi a menționat că personalitatea domnitorului Ștefan cel Mare este importantă pentru fiecare militar, acesta fiind un exemplu de eroism, curaj și devotament.

Ministrul Apărării a specificat că ceremonia de comemorare capătă o valoare și mai mare în contextul în care lăcașul sfânt de pe teritoriul instituției, care îi poartă numele, cinstește memoria ostașilor căzuți la datorie.

De menționat este, că evenimentul de comemorare a avut loc în contextul prevederilor Acordului de colaborare dintre Ministerul Apărării şi Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, semnat la 26.02.2020 și Planului de acţiuni comune ale Ministerului Apărării şi Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, privind promovarea educaţiei spirituale şi asistenţei religioase a efectivului Armatei Naţionale pentru perioada 2021-2031.

După Sfânta Liturghie creștinii care s-au pregătit corespunzător, s-au împărtășit cu Sfântul Trup și Sânge al Mântuitorului Hristos iar toți cei prezenți au primit câte un prânz și au pornit spre următoarea locație – Mănăstirea „Sf. M. Mc. Teodor Tiron” Ciuflea.

Catedrala-Memorială de pe teritoriul Ministerului Apărării al Republicii Moldova este cea de-a 67-a biserică închinată domnitorului moldav, Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
3067

Icoana Tuturor Sfinţilor – expresie a unităţii refăcute

În Duminica Tuturor Sfinţilor, prima Duminică de după Rusalii, stranele bisericilor răsună de cântări de laudă, unele ce doresc a cuprinde, în puţine cuvinte, mulţimea sfinţilor, atât a celor cunoscuţi şi menţionaţi în sinaxare, cât şi a celor neştiuţi de noi, dar ştiuţi doar de Domnul: „Pe cei ce bine s-au nevoit prin credinţă întru […]