5 îndemnuri şi gânduri cu privire la numele copiilor

7048

1. Preoții nu pot impune părinților nume pentru copil sau de a-l schimba la botez. Pot face doar unele recomandări și explicații.

2. Orice om, fie botezat sau nu, are înger păzitor care nu are legătură cu sfântul ocrotitor.

3. Oricine, necatand la numele care-l poartă, poate să-si aleagă un sfânt ocrotitor cu alt nume. De exemplu: eu mă numesc Maxim, cinstesc în calitate de patron spiritual și pe Sfântul Maxim Grecul și pe Sfântul Ioan Gură de Aur.

4. Părinții care aleg nume pentru copil, trebuie să-l ajute pe copil să înțeleagă sensul numelui, dar și sa-i dea o educație și formare moral-spituală. Nu doar formă exterioară să aibă loc, dar și conținutul interior: sufletul, gândirea și rațiunea. Să dea importanța valorilor umane și creștine.

5. Dumnezeu ne iubește pentru faptele noastre, iar nu pentru numele care-l purtăm.

P.S. Doresc tuturor părinților să aibă multe bucurii și împliniri de la odraslele lor, iar copiilor, creșterea în fapte bune și gânduri frumoase!

Pr. Maxim Melinti


Articole Asemănătoare
57432

Despre numele de botez. Există nume „creştine” şi „necreştine”?

Întrebare: Părinte Petru, vă rog să explicaţi de ce unii preoţi din Moldova nu vor să boteze cu nume precum Mihaela, Florin, Ovidiu, Lilia ş.a.? Este adevărat că persoanele care nu primesc nume de Sfinţi nu au Înger Păzitor şi dacă au nume necreştineşti trebuie să şi le schimbe pentru a fi pomeniţi la slujbă? […]

Articole postate de același autor
958

PS Siluan de Orhei a liturghisit în mijlocul credincioșilor parohiei „Sf. Cneaz Vladimir” din Orhei

Sâmbătă, 09 noiembrie 2019, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei și Vicar al Mitropoliei Moldovei, având binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul credincioșilor parohiei cu hramul „Sf. Cneaz Vladimir” din Orhei, cu prilejul aniversării a 65 de ani de viață pământească a părintelui paroh, Prot. Mitr. Vladimir Gladcov. Ierarhului i-au […]