Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, celebrată la Catedrala mitropolitană din Chişinău

1832

Biserica Ortodoxă sărbătorește la 21 noiembrie/ 4 decembrie Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Sărbătoarea, numită și Aducerea Maicii Domnului la Templu, este unul din Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, iar anul acesta căzut în Duminica a XXIV-a după Cincizecime.

În această însemnată zi, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană „Naşterea Domnului” din Capitală.

Serviciul divin a fost oficiat în prezenţa a numeroşi credincioşi veniţi din toate colţurile ţării pentru a se închina la Icoana şi Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae aduse recent tocmai din oraşul Bari, Italia.

Aceste sfinţenii au fost întâmpinate vineri, 2 decembrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir, la Catedrala mitropolitană şi vor fi expuse zilnic spre închinare creştinilor, până în data de 19 decembrie.

Ca de fiecare dată, Vlădica Ioan a mângâiat credincioșii cu o predică de suflet, înnchinată Intrării în Biserică a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

În cadrul Liturghiei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Preasfințitul Ioan, a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Victor Dascalaş, pe seama parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din s. Sîrcova, r. Rezina.

La final, PS Episcop Vicar dimpreună cu soborul preoțesc a săvârșit un Tedem de mulțumire, după care într-o atmosferă solemnă, din încredinţarea ÎPS Mitropolit Vladimir a decorat pe Prot. mitr. Teodor Bortă, clericul Catedralei mitropolitane cu înalta distincţie a B.O.M, Ordinul „Meritul Bisericesc”.

Părintele Teodor, mai bine de două decenii a slujit cu multă dăruire la Catedrala „Naşterea Domnului”, fiind contemporan şi martor ocular la lucrările de renovare din anii 90 a secolului trecut, a principalului edificiu eclesiastic a ţării. Recent, distinsul părinte Teodor a hotărât să se retragă din rândul slujitorilor Catedralei pentru a-şi dedica restul vieţii sale finisării monumentalei biserici cu hramul Sobroul Sf. Ioan Botezătorul din cartierul Botanica al Capitalei, biseică al cărei paroh este de la punerea primei pietre de temelie.

Tot astăzi, Vlădica Ioan a prezentat clericilor şi enoriaşilor Catedralei mitropolitane pe noul cleric al Catedralei, Prot. mitr. Serghei Lupan, un păstor tânăr şi energic venit din parohia „Adormirea Maicii Domnului” din s. Sîrcova, r. Rezina.

Tradițional, Episcopul vicar a transmis mesajul părintesc și de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, care în această zi a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica reprezentanței BOM, din or. Moscova.

Pentru ca bucuria sărbătorii mariologice sa nu fie umbrită de post, Biserica a rânduit ca pe 4 decembrie să fie dezlegare la pește.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole Asemănătoare
941

Mesajul Bisericii în legătură cu elucidarea cazului tâlhăriei de la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

În legătură cu elucidarea cazului tâlhăriei produse în dimineața zilei de joi, 27 decembrie 2018, atunci când la deschiderea Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din centrul capitalei, paraclisierul sfântului locaș a fost atacat, după care au fost prădate bunuri bisericești, exprimăm sincere mulțumiri și recunoștință conducerii și angajaților Poliției capitalei, care s-au implicat activ și au […]

Articole postate de același autor
4513

Un gest la limita iconoclasmului

În mai toate bisericile, se observă adesea cum unii dintre membrii comu­nităților creștine refuză sărutarea icoanelor după ce se împărtășesc. Atitudinea este sugerată de clericii și/sau de con­frații convinși că refuzul sărutării icoanelor, atât imediat după primirea Sfintelor Taine, cât și pe tot parcursul zilei, reprezintă un gest (obligatoriu) de evlavie euharistică. De altfel, practica […]