Pristina face din bisericile ortodoxe toalete publice

2556

In ultimele ore, Episcopia ortodoxa de Ras și Prizren a emis un comunicat, privind transformarea Capelei Cimitirului din Priština (Kosovo) în toaleta publica. Pristina se bucura de o populatie albaneza majoritar musulmana.

Capela Cimitirului ortodox din Pristina, care au fost curățata și restaurata, a fost transformata în toaleta publica și loc de deversat deseuri, multe dintre morminte fiind astupate de buruieni. Această situație există, în ciuda faptului că serviciile comunale sunt responsabile de așa-numita întreținere a cimitirului, iar un gardian a fost plătit sa monitorizeze locul.

Situatia este similara cu cea a Bisericii "Hristos Mântuitorul" din centrul orașului, pe care eparhia a decis recent să o curețe, municipalitatea Pristinei reactionand prin trimiterea fara niciun motiv a unor inspectori care au interzis continuarea lucrărilor de curățare.

Având în vedere faptul că, în curând, la sambata Sfantului Dimitrie, vor fi oficiate Slujbe de Pomenire, și ca mulți credincioși din Pristina, a caror majoritate nu este în măsură să trăiască liber în orașul lor de origine și sa se reinstaleze in el, vor vizita mormintele rudelor lor, eparhia va organiza curățarea capelei cimitirului.

Numai ca, aceasta ridică întrebarea dacă primarul Pristinei va retrimite echipa sa de inspectori și va opri curatarea bisericii, intrucat, pana in prezent, nu s-a intreprins nicio măsură de prevenire a folosirii clădirilor ortodoxe din oras ca toalete publice.

Episcopul Teodosie de Ras și Prizren a declarat că este dificil de inteles cum, in secolul XXI, în principalul oraș al Kosovo și Metohia, clădirile crestine sunt folosite ca toalete publice. Este un semn înfricoșător al lipsei de cultură și al celor mai elementare standarde de civilizație.

Primarul Pristinei, Shpend Ahmeti, într-un interviu recent pentru Radio Kosovo, a declarat că municipalitatea nu este responsabila de verificarea faptului ca clădirile religioase ar fi avariate sau profanate, motiv pentru care nu a făcut nimic cu ocazia profanarii și incendierii recente a Bisericii "Hristos Mântuitorul" . De aceasta data, insa, același Ahmeti a declarat că municipalitatea are responsabilitatea de a preveni orice lucrare efectuata asupra acestor clădiri, inclusiv operatiunile de curățare.

Aceste abuzuri împotriva libertății religioase sunt o rușine pentru societatea kosovară, a declarat Episcopul Teodosie, menționând că nimeni nu poate opri Biserica sa-si conserve cu vrednicie clădirile sale, împotriva celor care le profaneaza cu încăpățânare.

sursa lonews.ro


Articole postate de același autor
2153

Un nou arhiereu pentru Mitropolia Moldovei

În ziua prăznuirii icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de „Kazan”, la Moscova, în Catedrala Patriarhală „Adormirea Maicii Domnului” din Kremlin, Sanctitatea Sa Kiril, Patriarhul BORu, dimpreună cu arhireii Bisericii Ortodoxe din Moldova, numeroşi slujitori şi credincioşi, au oficiat hirotonia în treapta de episcop a arhimandritului Siluan (Şalari) cu titlul de Orhei, vicar la […]