O lecție de viață de la Olga Cernei: Nu putem alege cum să ne naștem, dar putem arăta frumusețea din interiorul nostru

5483

Dizabilitatea nu este o sentință – o demonstrează Olga Cernei, o tânără cu nevoi speciale, care este un exemplu de curaj, perseverență și dăruire. Olga crede cu dârzenie că persoanele cu nevoi speciale trebuie să demonstreze că dețin abilități și capacități interioare mult mai prețioase decât dizabilitatea pe care o au. Astfel, ele trebuie să capete încredere în propriile forțe și să-și valorifice potențialul.

Olga s-a născut cu scolioză congenitală – o boală care afectează coloana cerebrală. Ea spune însă că niciodată nu s-a simțit o persoană limitată, din contra – este o persoană cu abilități depline.

Rămasă de la 15 ani doar cu bunica, tânăra a înțeles că poate să spere și să aibă încredere doar în puterile proprii.

„Totul depinde de noi, de încrederea în noi. Dacă dorim, atunci putem să realizăm multe lucruri. Pe mine m-a motivat credința. Mereu am avut încredere în Dumnezeu și speram că lucrurile se vor aranja pentru mine așa cum este mai bine”, povestește tânăra.

După ce a absolvit școala din sat, Olga a mers la facultate la Chișinău. Cu emoții, tânăra se gândea cum va fi acceptată de către noii colegi și de către profesori.

„Nu pot să spun că m-am dus la facultate fără emoții, deoarece veneam din mediul rural și, fiind într-o anumită situație, mă temeam de părerea oamenilor, eram foarte complexată. În sat, lumea mă cunoștea așa cum sunt, dar la Chișinău mă temeam că oamenii nu o să mă înțeleagă, nu o să fiu acceptată, o să mă judece după aspectul fizic și nu o să dorească să mă asculte”, își amintește tânăra, care a reușit să obțină o diplomă de licență și una de master în asistență socială.

După ce a absolvit facultatea, Olga a fost angajată în calitate de asistent social în cadrul unei instituții de stat. Acolo a lucrat patru ani, iar acum face parte din echipa Centrului „Tony Hawk’s”, organizație care oferă servicii gratuite de reabilitare pentru copiii bolnavi din familii social-vulnerabile.

„Am decis să caut un loc de muncă, pentru că am vrut să fiu utilă societății și să nu aștept doar ajutor din partea statului. Am vrut să-mi demonstrez că pot să-mi câștig existența singură și nu trebuie să aștept mila cuiva. Am decis să lucrez, pentru că îmi place să fiu printre oameni, să fiu activă și să trăiesc ca un om obișnuit. Conștientizez că am o dizabilitate, dar nu mă simt ca o persoană cu nevoi speciale”, precizează ea.

Pe lângă factorul financiar, serviciul îi oferă posibilitatea să cunoască oameni noi, să învețe din istoriile lor de viață și să-și împărtășească experiențele: „Pot să-mi fac o carieră, să aspir, să am visuri, ca orice om obișnuit”.

De multe ori, societatea se conduce după stereotipuri și evaluează persoana după aspectul fizic, spune Olga, însă acest lucru nu trebuie să fie un impediment pentru persoanele cu nevoi speciale. Ea îi încurajează pe tinerii care au o dizabilitate să iasă din zona de confort și să încerce să demonstreze familiei, societății, angajatorilor că în interior au mult mai multe capacități frumoase și pot fi utili și capabili să îndeplinească o funcție.

„Fiecare dintre noi este special în felul său. Noi nu putem alege cum să fim creați de către Dumnezeu, însă putem să arătăm o altfel de frumusețe, o frumusețe care vine din interior. Tinerii cu nevoi speciale trebuie să aibă mai multă încredere în cunoștințele și puterile lor. Dacă se duc cu încredere în fața angajatorului, atunci trebuie să demonstreze că au capacități și pregătirea necesară pentru a ocupa o funcție. Dacă ei vor veni cu încredere și curaj în fața oamenilor, atunci vor fi acceptați”, a mai menționat tânăra.

sursa suntparinte.md


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
20189

Cum noi, bărbații, ”omorâm” în tăcere femeile de lângă noi…

O lecție de viață… „Vreau să vă împărtășesc ceea ce s-a întâmplat în viața mea, să vă spun o istorie despre cum îţi poţi distruge familia intenționat şi sistematic, fără să conștientizezi acest lucru. 11 ani în urmă mi-a surâs norocul să întâlnesc o fată superbă. Eu aveam 23 de ani, ea 18. După cinci […]

Articole postate de același autor
1709

Adunare cu slujitorii din cadrul blagociniilor de Edineț și Dondușeni

Miercuri, 23 martie 2016, sub președinția Prea Sfințitului Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, la Centrul eparhial din orașul Edineț a avut loc Adunarea ordinară cu slujitorii din cadrul blagociniilor de Edineț și Dondușeni. După ce au prezentat rapoartele de dare de seamă pentru trimestrul I al anului 2016, clericii s-au întrunit în ședință ordinară, […]