În Duminica a XXIII-a după Cincizecime, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan a săvârșit Sf. Liturghie la Catedrala mitropolitană „Nașterea Maicii Domnului” din municipiul Chișinău

1827

Astăzi, 12 noiembrie, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, – în Duminica a XXIII-a după Cincizecime, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, dimpreună cu soborul preoțesc al Catedralei Mitropolitane din Chișinău, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în prezența numeroșilor credincioși veniți pentru a asculta înțelepciunea Evangheliei.

În dimineața zilei, Preasfinția Sa, a fost întâmpinat călduros de către soborul de preoți ai sfintei catedrale în frunte cu chelarul Catedralei, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar metropolitan.

Pericopa Evangheliei din Duminica a XXIII – a după Cincizecime, ne istorisește despre minunea vindecării demonizatului din ținutul Gadarei (Luca 8:26).

Cu referire la această pericopă ne spune Părintele Nicolae Steinhardt: „Să punem cele sufleteşti (spirituale, duhovniceşti) deasupra celor materiale, trupeşti. Hristos nu osâdeşte cele materiale, creştinismul nu-i maniheist, nu consideră materia blestemată. Dar se impune fără doar şi poate o ierarhizare: întâi cele duhovniceşti, apoi cele materiale. Întâi mântuirea demonizatului, apoi grija pentru turma de porci.

Sfânta Evanghelie ne-a pus în faţa unui om al cărui suflet era ameninţat cu pierzania. Duhul cel rău intrase în el şi-l muncea cumplit. Omul, după ce a fost vindecat, era fericit pentru că nu mai era stăpânit de puterea diavolului, nu mai era robul acestui stăpân rău şi viclean.

Minunea din această evanghelie ne arată că în faţa lui Dumnezeu mântuirea, salvarea de la pierzanie chiar şi a unui singur suflet, valorează mai mult decât toate turmele pământului. Pentru că sufletul este scânteia de viaţă pe care Dumnezeu a sădit-o în om după ce l-a plăsmuit pe acesta din pământ, făcând o fiinţă vie şi raţională, unind la un loc trupul şi sufletul (Facere 2, 7).

Răspunsurile liturgice au fost date de corul arhieresc mixt al Catedralei Mitropolitane


Articole Asemănătoare
1947

„Lunea Sfântului Duh” la Catedrala mitropolitană

În a doua zi, după Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, numită și „Lunea Sfântului Duh” , Biserica Ortodoxă, cinstește în continuă actualizare prin rugăciunile Sale, pe: „Vistierul bunătăților și Dătătorul de viață”, care este Duhul Sfânt , a Treia Persoană a Sfintei Treimi. Cu această măreață ocazie, și cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului […]

Articole postate de același autor
4704

Vederea soţului sau a soţiei prin ochii lui Dumnezeu

Vederea soţului sau a soţiei prin ochii lui Dumnezeu e un dar care neîncetat trebuie cerut în rugăciunea împreună: „Ajută-mi Doamne şi arată-mi-l pe soţul meu — sau pe soţia mea — pe care mi l-ai dat, aşa cum Tu însuţi îl vezi”. E o cerere esenţială pentru viaţa cuplului, deoarece depăşeşte orice înţelepciune şi […]