Biserica USM și partenerii în ajutorarea refugiaților din Ucraina

1367

De mai bine de o lună, în perioada 25 februarie – 31 martie, Biserica cu hramul ”Întâmpinarea Domnului” a Universității de Stat din Moldova a devenit un adevărat centru de ajutorare și sprijinire a refugiaților poposiți în republică în urma războiului declanșat în Ucraina.

Implicarea Bisericii și a voluntarilor a presupus patru dimensiuni: cazarea refugiaților în familii creștine, acumularea diverselor bunuri pentru refugiați și distribuirea acestora conform necesităților, precum și aprovizionarea centrelor de găzduire a refugiaților cu cele necesare la căminele USM, alte trei din capitală și două mănăstiri.

Peste 300 de persoane au fost adăpostite și circa 80 mai sunt amplasate în familiile credincioșilor din capitală și suburbiile acestora.

Cu contribuția oamenilor de bună credință din republică și din Italia au fost adunate aproximativ următoarele bunuri:
4 tone de haine și încălțăminte;
1 tonă de produse igienice;
1 tonă suplimente alimentare și scutece pentru copii;
2 tone de produse alimentare;
2 tone de legume;
500 kg de fructe;
450 de pături;
200 de seturi cu lenjerie de pat;
300 de prosoape ș.a.

Mii de beneficiari s-au bucurat și se bucură de căldura sufletească, lucrurile de stringentă necesitate și de darurile oferite de către credincioși și partenerii implicați în acest proiect de ajutorare.

Sincere mulțumiri enoriașilor bisericii, rectoratului, facultăților și studenților USM, parohiilor Pepeni din r. Sângerei și ”Sf. Nicolae” din Costești, r. Ialoveni, donatorilor italieni: Asociației ”Protection 4 Kids” și celor care au colectat bunuri din regiunile Mestre (Veneto) și Castelfranco (Treviso) - Orietta Vanin, Fabrizio Preo, Gabriele Tiberina, Ludmila Pașa și Vera Jalbă; echipei Centrului de Donații ”Smokehouse”, personalului Corpului Păcii în Moldova, Asociației Micilor Afaceri din Moldova, Asociației ”CICD PHOENIX”, QSI Chișinău, Agenției de Turism ”Global Tur”, S.A. ”Tehoptimed”, Casei Profesorului – ”Asociația Generală a Învățătorilor din România, filiala Republica Moldova”, Liceelor Teoretice ”Litterarum” și ”N. Iorga”, Gimnaziului ”A. Păunescu” din capitală, Centrului Internațional de Limbi Moderne ”ILTC” și tuturor care au răspuns îndemnului de ajutorare a aproapelui.

Familiile și instituțiile care găzduiesc refugiați sau persoanele refugiate sunt îndemnate să se adreseze după diverse bunuri la biserica USM (str. M. Kogălniceanu, 67, în curtea universității), zilnic, între 9.00-17.00. Tel.: 079481586.


Articole postate de același autor
3118

Educaţia copilului – cea mai înaltă artă

Referindu-se la educaţia sufletului copilului, Sfân­tul loan Gură de Aur consideră că „nu este o artă mai mare decât aceasta”, iar cel ce o practică „tre­buie să fie mai priceput şi mai talentat decât un pictor şi decât un sculptor”. Sufletul copilului este asemănat cu o pânză albă, care, odată vopsită, îşi va păstra culoarea […]