Mănăstirea Bănceni din Ucraina a găzduit, de la începerea războiului, peste 10.000 de refugiaţi

1876
Mănăstirea Bănceni din Ucraina, situată în vechiul ţinut românesc Herţa, a găzduit, de la începerea războiului, peste 10.000 de refugiaţi.

Mănăstirea Bănceni, care poată hramul „Înălţarea Domnului”, este situată la aproximativ 20 de kilometri de Cernăuţi şi la doar cinci kilometri de frontiera cu România.

Complexul monahal, care include o catedrală, mai multe biserici, spaţii de cazare pentru călugări şi pentru pelerini, dar şi un spital ultramodern, este condusă de Înaltpreasfinţitul (ÎPS) Longhin (Jar), mitropolit şi stareţ de Bănceni, dar şi vicar al Mitropoliei Cernăuţi. Aici şi-au găsit adăpost şi aproape 80 de copii instituţionalizaţi, care au fost evacuaţi din oraşul Kramatorsk, regiunea Doneţk. Alături de ei a ajuns la Bănceni şi personalul de îngrijire al casei de copii.

Toate resursele mănăstirii sunt direcţionate pentru refugiaţi şi pentru cei pe care îi îngrijesc. O mână de ajutor o dau şi membrii comunităţii româneşti din zonă. În fiecare zi, câte un sat asigură mâncarea pentru toată lumea şi se implică în îngrijirea copiilor.

 


Articole postate de același autor
2183

Se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a Episcopului Dorimedont (Cecan), cel care a aprins în multe inimi focul credinţei

Regretatul Episcop de Edineţ şi Briceni Dorimedont a fost discipol al Lavrei Sf. Serghei de Radonej, o persoană de autentică factură monahală, iubitor sincer al monahismului, ctitor al mănăstirii din Chiţcani. Pe umerii lui, pe atunci încă viitor episcop, a fost pusă misiunea grea şi onorifică de restabilire a Mănăstirii Noul Neamţ din Chiţcani, a cărei frăţie monahală […]