Cum să-l iubesc pe cel care mă vrăjmășește și îmi face rău?

1183

De va spune cineva: „Cum să-l iubesc pe cel care mă vrăjmășește și îmi face rău?” – îi voi răspunde:

  1. Să urăști vrajba, nu pe om; să nimicești ura lui, care prin răbdare și dragoste se nimicește.
  2. Să te gândești la el nu ca la vrăjmașul tău, ci să cugeți că el este fratele tău, făptura lui Dumnezeu, om creat după chipul lui Dumnezeu, răscumpărat prin Sângele Fiului lui Dumnezeu și, totodată, chemat la fericirea veșnică; dacă te prigonește, nu te prigonește de unul singur, ci este ațâțat de diavolul; așadar, pe vrăjmașul acesta să dai vina.
  3. Nu cugeta la ce îți face el, ci la ceea ce trebuie să faci tu cu el și la ceea ce poruncește legea lui Hristos, gândindu-te cum să te împaci cu el.
  4. Roagă-te Celui Care ne-a poruncit să-i iubim pe vrăjmași, ca să-ți dea duhul dragostei și al blândeții – să biruiești răutatea cea firească.
  5. Adu-ți aminte motivele mai sus pomenite atunci când răutatea te îndeamnă la ură și la răzbunare.

 

(Sfântul Tihon de Zadonsk, Lupta între carne și duh, traducere de Cristea Florentina, Editura Egumenița, Galați, 2011, pp. 131-132)


Articole postate de același autor
1314

Sfinții Petru și Fevronia – povestea de iubire a sfinților care au trecut la Domnul în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră

În Rusia, pe data de 25 iunie/8 iulie a fiecărui an, se sărbătorește „Ziua familiei, dragostei și fidelității”, în cinstea Sfinților Petru și Fevronia. Cine au fost aceștia și cum au ajuns să fie considerați modele de căsnicie creștină autentică? Scrierile și sinaxarele rusești păstrează până astăzi în paginile lor o extraordinară poveste de iubire […]