Biserica ,,Sfântul Ierarh Nicolae” în haine de sărbătoare

1091
 

Dis-de-dimineață se aud bătând clopote în ritm de sărbătoare. Zeci de credincioși s-au adunat astăzi la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”din centrul Chişinăului.

O părticică din sfintele moaşte ale sfântulu au fost aduse şi expuse spre închinarea creştinilor.

Tot astăzi la biserică au fost mângâiaţi mai mulţi nevoiaşi. Unii din ei trăiesc doar cu ziua de azi, fie de foame, fie din motive de boală. Vin la biserică pentru a câștiga o bucată de pâine și potoli foamea. Una dintre aceste ființe, fiind o bătrânică rezemată de ușa bisericii așeaptând o pomană, ne-a spus: “Am rămas pe drumuri, nu am pe nimeni să-mi potolească foamea, dar şi durerea sufletească. Stau aici în fiecare zi de sărbătoare, cu speranța că va face cineva o pomană".

Din anul 1999 în calitate de paroh al locaşului sfânt este protoiereul Petru Storoja, căruia i-am adresat câteva întrebări.

- De ce acest lăcaș este introdus în Registrul monumentelor ocrotite de stat?

- A fost construit în anul 1901, de renumitul arhitector Vladimir Țâganco, în perioada ţaristă. Biserica are peste 115 ani şi, evident, trebuie să fie inclusă în lista monumentelor istorice ale Chișinăului. Lăcașul este un monument de arhitectură mai deosebit, în primul rând această biserică este făcută în câteva stiluri, unica biserică din Moldova care are etajul doi, având balcoane în partea stângă și la coriști; cupolele sunt mici.

- De ce Biserica poartă numele acestui Sfânt?

- Biserica poartă numele primului ctitor - felcerul Nicolae Ivanov.

 - Care e specificul acestei biserici?

- Biserica are o arhitectură aparte, un impunător cor şi multă deschidere către copilaşi, pe care îi mângâiem în aceste zile ale sfântului prăznuit. Încercăm să fim alături de fiecare credincios care intră în biserica noastră, fie cu scârbe sau bucurii.

Tuturor le vorbim din viaţa şi minunile Sf. Nicolae, îndemnându-i să se roage acestuia pentru a le fi un grabnic mijlocitor la tronul ceresc.

A consemnat Bivol Ionela


Articole Asemănătoare
909

Clopotele mănăstirii Japca au anunțat astăzi, Marele Praznic al „Înălțării Domnului”

Astăzi, 12/25 mai 2017 – prăznuim cu toții înalta şi marea sărbătoare a Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos, eveniment care covârşeşte mintea omenească. Căci, Înălțarea Lui este bunul nemărginit pentru noi toți. Că dacă nu ar fi aşa, zice Sfântul Nicolae Velimirovici, El nu S-ar fi înălțat. Mănăstirea Japca, una din cele mai vechi așezăminte […]

Articole postate de același autor
1352

Maica Domnului ne ocrotește și ne ajută, numai s-o rugăm!

Oddată, pe când Sfântul Grigorie se afla în rugăciune înaintea icoanei Preacuratei Născătoare de Dumnezeu, i-a cerut călăuzire pentru sine și pentru fiii săi duhovnicești, cerând a fi luat sub ocrotirea ei, ca ea să înlăture orice piedică către liniștirea desăvârșită. El a mai rugat-o cu stăruință să ia asupra ei grija pentru toate nevoile […]