Biserica ,,Sfântul Ierarh Nicolae” în haine de sărbătoare

1516
 

Dis-de-dimineață se aud bătând clopote în ritm de sărbătoare. Zeci de credincioși s-au adunat astăzi la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”din centrul Chişinăului.

O părticică din sfintele moaşte ale sfântulu au fost aduse şi expuse spre închinarea creştinilor.

Tot astăzi la biserică au fost mângâiaţi mai mulţi nevoiaşi. Unii din ei trăiesc doar cu ziua de azi, fie de foame, fie din motive de boală. Vin la biserică pentru a câștiga o bucată de pâine și potoli foamea. Una dintre aceste ființe, fiind o bătrânică rezemată de ușa bisericii așeaptând o pomană, ne-a spus: “Am rămas pe drumuri, nu am pe nimeni să-mi potolească foamea, dar şi durerea sufletească. Stau aici în fiecare zi de sărbătoare, cu speranța că va face cineva o pomană".

Din anul 1999 în calitate de paroh al locaşului sfânt este protoiereul Petru Storoja, căruia i-am adresat câteva întrebări.

- De ce acest lăcaș este introdus în Registrul monumentelor ocrotite de stat?

- A fost construit în anul 1901, de renumitul arhitector Vladimir Țâganco, în perioada ţaristă. Biserica are peste 115 ani şi, evident, trebuie să fie inclusă în lista monumentelor istorice ale Chișinăului. Lăcașul este un monument de arhitectură mai deosebit, în primul rând această biserică este făcută în câteva stiluri, unica biserică din Moldova care are etajul doi, având balcoane în partea stângă și la coriști; cupolele sunt mici.

- De ce Biserica poartă numele acestui Sfânt?

- Biserica poartă numele primului ctitor - felcerul Nicolae Ivanov.

 - Care e specificul acestei biserici?

- Biserica are o arhitectură aparte, un impunător cor şi multă deschidere către copilaşi, pe care îi mângâiem în aceste zile ale sfântului prăznuit. Încercăm să fim alături de fiecare credincios care intră în biserica noastră, fie cu scârbe sau bucurii.

Tuturor le vorbim din viaţa şi minunile Sf. Nicolae, îndemnându-i să se roage acestuia pentru a le fi un grabnic mijlocitor la tronul ceresc.

A consemnat Bivol Ionela


Articole Asemănătoare
3524

Zi de sărbătoare la Biserica ,,Sf. Irh. Nicolae” din cartierul Poşta Veche, Chișinău

În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, enoriașii bisericii în construcție din cartierul Poşta Veche al capitalei îl cinstesc drept protector. Astfel, mulţime de credincioşi s-au adunat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pentru a-l cinsti pe marele ierarh și pentru a da laudă lui Dumnezeu. Ziua de sărbătoare a început cu sfințirea cea mică a apei, […]

Articole postate de același autor
9666

A murit zâmbetul?

Zilele trecute aflîndu-mă prin cetatea Iașilor și călătorind cu tramvaiul, într-o stație s-a urcat un copil fredonând un cântec trist, ușor stâlcit, ce „trebuia” să înmoaie inimi darnice. A mers din loc în loc să primească milă, ce a venit la un moment dat, însă rece și pornită dintr-o inimă ușor stânjenită; nici măcar o […]


Foto