Slujire arhierească de Sărbătoarea Sf. Iacob Persul la Mănăstirea Sireți

1849

În fiecare an la data de 27 noiembrie/10 decembrie Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul, care este și ocrotitorul ceresc al comunității monahale din inima Basarabiei, mănăstirea Sireți din raionul Strășeni, cea care stă de veghe, ca un ochi de cer deschis între colinele pitorești ale așezării geografice.

Și în acest an, cler și credincioși au venit la sfânta mănăstire pentru a-i aduce cinstire Sfântului Mare Mucenic Iacob Persul († 421), sfântul persan care a suferit foarte mult pentru apărarea și mărturisirea credinței creștine, fiind tăiat în 28 de bucăți, iar în sfârșit fiind decapitat.

În dimineața acestei zilecu totul aparte între marile sărbători ale mănăstirii, PC Părinte Stareț, Arhim. Porfirie l-a întâmpinat cu multă căldură și flori pe PS Părinte Siluan, Episcop de Orhei, care cu binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica mare a mănăstirii cu hramul „Buna Vestire” şi „Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul de la Neamţ”.

Preasfințitul Siluan a fost înconjurat de către un numeros sobor preoțesc și diaconesc din care au făcut parte: PC Părinte Stareț, Arhim. Porfirie și Prot. Mitr. Vetcislav Cazacu, Prorector al Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova și Paroh al bisericii „Cuv. Parascheva” din or. Strășeni.

După rugăciunea domnească, cu binecuvântarea PS Părinte Siluan, Părintele Arhim. Porfirie, slujitor al mănăstirii, a rostit un cuvânt de învățătură despre viața și pătimirile Marelui Mucenic Iacob Persul.

La sfârșit, a fost oficiat un Te Deum de mulțumire lui Dumnezeu după care PS Episcop Siluan a rostit un cuvânt de învățătură în care a accentuat principalele virtuți ale Mucenicului Iacob Persul, îndemnându-i pe cei prezenți să fie următori vieții și credinței acestuia: „Îl rugăm pe Sfântul M. Mc. Iacob să trimită liniște lumii, să ocrotească acest sfânt așezământ monahal, care este o ctitorie monahicească contemporană și tânără, însă cu monahi culți, nevoitori și foarte râvnitori în cele ale mărturisirii Sfintei noastre Ortodoxii”.

Totodată, PS Siluan a transmis Părintelui Stareț dimpreună cu obștea și credincioșilor arhiereștile și părinteștile binecuvântări ale ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir.

Ca semn al exprimării prețuirii și expresiei frățeștii iubiri, PS Sa a dăruit obștii mănăstirii o Icoană cu Chipul Mântuitorului zugrăvită de către viețuitorii mănăstirii Curchi.

La rândul său, Părinte Arhim. Porfirie, Starețul Sfintei Mănăstiri Sireți a adresat sincere mulțumiri Preasfințitului Siluan, Episcop de Orhei, pentru dragostea pe care o manifestă față de mănăstirea Sireți, cât și pentru susținerea permanentă pe care a arătat-o de la întemeierea mănăstirii până în prezent, atât material, cât și cu povețe părintești și duhovnicești.

După încheierea Sfintei Liturghii, PS Siluan a oficiat rânduiala panihidei la mormântului Fericitului Părinte Ieromonah Mihail Cazacu, cel care a adormit în Domnul la 9 martie 2007, în cel de al 85-lea an al vieţiisale, care cu râvna şi evlavia sa asemeni părinţilorniptici ai Bisericii Răsăritului, marilor ctitori şi întemeietori ai vetrelor monahale a ctitorit această Sfântă Mănăstire în cinstea „Sf. M. Mc. Iacov Persul”.

Mănăstirea Sireţideţine un bogat tezaur duhovnicesc nepreţuitşi anume părţi importante din moaştele mai multor sfinţi, printre care și părticele din moaștele Sfântului Mucenic Iacob Persul pe care îl prăznuim astăzi, care sunt căutate și cinstite în mod deosebit de către credincioșii care pășesc pragul Sfintei Mănăstiri, Sfântul Mucenic Iacob revărsând tuturor daruri de tămăduire sufletească şi trupească.

Sf.M.Mc.Iacov Persul este cunoscut ca izbăvitor de patimi sufleteştişitrupeşti.

sursa manastiri.md


Articole Asemănătoare
1473

Mitropolitul Vladimir a liturghisit la Schitul cu hramul în cinstea Icoanei Maicii Domnului „Portărița”, din Comrat

Bucură-te, Portăriţă bună, care deschizi credincioşilor uşile Raiului! Joi, 26 octombrie 2017, în ziua pomenirii Icoanei Maicii Domnului „Portărița”, ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la Schitul cu hramul în cinstea Icoanei Maicii Domnului „Portărița”, din orașul Comrat. Întâistătătorului i-au coliturghist PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat și un sobor preoțesc […]

Articole postate de același autor
2070

Gabriele Kuby: „Întemeierea unei Familii prin Căsătorie reprezintă cel mai revoluționar act. Nu este vorba de înapoiere, ci dimpotrivă, de a construi viitorul pentru următoarele generații”

În 1968, când studia sociologia la Berlin și se implica în revoltele studențești de factură marxistă, Gabriele Kuby nu bănuia că mai târziu în viață avea să devină un critic ardent critic al antropologiei neomarxiste și a viziunii despre sexualitate pe care aceasta o înglobează. În 1973, o revelație personală, întâmplată în timpul unui splendid […]


Foto