Întâistătătorul a liturghisit la biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Chișinău

1797

Pentru clerul şi credincioşii parohiei „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Chişinău, această zi a fost una de aleasă bucurie duhovnicească, or cu prilejul hramului bisericii şi aniversării a 27 de ani de la deschiderea sfântului lăcaș, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a oficiat un serviciu divin praznical.

În cadrul Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii, clericul parohiei, preotul Gheorghe Simac a fost decorat de către Întâistătător cu dreptul de a purta cruce de aur, în semn de recunoștință arhipăstorească pentru munca asiduă depusă în cadrul acestei biserici istorice, iar diaconul Marian Covalciuc a fost decorat cu dreptul de a purta orar dublu.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe prăznuit astăzi, a trăit în vremea împăratului Dioclețian, originar din Capadocia, Sfântul Gheorghe avea cinstea dregătoriei de comis atunci când i-a venit timpul pătimirii. Dând împăratul poruncă să fie uciși creștinii care nu vor să se lepede de Hristos, Sfântul Gheorghe și-a mărturisit credința, mustrându-i și luându-i în râs pe cei care se închinau idolilor. Deși i-au împuns trupul cu o suliță și l-au învârtit pe o roată cu țepi, sfântul a rămas nevătămat.

Atunci a înviat și un om din morți și a scos demonul dintr-un idol, încât mulți au crezut în Dumnezeu, printre care și Alexandra, soția împăratului Dioclețian. Pentru acest lucru, Sfântul Gheorghe a pierit ucis de sabie, iar Sfânta Alexandra a trecut la cele veșnice, ca urmare a rugăciunilor ei, înainte de a fi torturată de păgâni.

După Liturghie s-a făcut înconjurul bisericii, iar mai apoi soborul preoţesc în frunte cu Vlădica Vladimir a săvârşit un Te-Deum de mulţumire.

În continuare, Mitropolitul s-a adresat cu un cuvânt de felicitare cu ocazia hramului către adunarea binecredincioasă, menţionând meritele părintelui-paroh Nicolae Florinschi, în eforturile sale de consolidare a comunităţii în jurul uneia dintre cele mai vechi şi mai emblematice biserici din Chişinău. În acest context, Înaltpreasfinția Sa şi-a exprimat speranţa că şi în continuare, parohia „Sfântul Gheorghe” va rămâne un centru spiritual de referinţă pentru educarea credincioșilor în spiritul valorilor creştine tradiţionale.

Felicitând pe toţi cei prezenţi cu ocazia sărbătorilor pascale, arhiereul a binecuvântat credincioşii, îndemnându-i să-l aibă pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe drept exemplu al trăirii jertfelnice şi mijlocitor în faţa Atotputernicului Dumnezeu.

La rândul său, părintele Nicolae Florinschi a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru deosebita cinste pe care a acordat-o enoriaşilor săvârşind Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sf. Gheorghe”, arătându-se recunoscător şi pentru frumoasele cuvinte de felicitare și declarând că şi în continuare va rămâne fiu ascultător și sârguincios al Bisericii Ortodoxe din Moldova.

În semn de amintire a rugăciunii comune de astăzi, credincioșii au primit în dar din partea Mitropolitului, cărțulii cu acatistul Sf. Luca al Crimeei, spre binecuvântare și întărire duhovnicească.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole postate de același autor
5720

Să te îndrăgosteşti e uşor, dar să iubeşti e foarte greu

De ce e atat de importanta fidelitatea? Cunosc persoane care spun ca-si iubesc partenerii, desi ii mai insala din cand in cand, si ca asta nu are nici o importanta, atata timp cat nu sunt sentimente la mijloc. – Se mint singuri. Infidelitatea e o forma de consum. E foarte urat sa-i consumi pe ceilalti, […]