Marele duhovnic al neamului românesc, Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu, a fost comemorat miercuri, 14 septembrie 2022, în localitatea sa de baștină Cuconeștii Vechi, raionul Edineț, la 20 de ani de la cinstita adormire.
Manifestările prilejuite de pomenirea Părintelui Sofian, pe malul pitoresc al Prutului, la Cuconeștii Vechi, au început cu slujba de pomenire oficiată de către ÎPS Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova și ÎPS Arhiepiscop Nicodim, de Edineț și Briceni, împreună cu un sobor de slujitori.
La Parastas au mai participat primarul comunei Cuconeștii Noi, doamna Irina Chimacovscaia, directorul gimnaziului din Cuconeștii Noi, doamna Natalia Voina și oaspeți veniți să-l comemoreze în rugăciune pe vrednicul de pomenire – Arhimandrit Sofian.
După oficierea slujbei de pomenire, Mitropolitul Vladimir, aflat în acest an pentru prima oară la baștina părintelui Sofian, a adresat celor prezenți un cuvânt ziditor în care a evocat viața, personalitatea și faptele marelui duhovnic basarabean.
A urmat un concert duhovnicesc în memoria Arhimandritului Sofian, la care au evoluat corul „Apostolițele Sf. Spiridon” din Chișinău și corul de copii de la Gimnaziu din s. Cuconeștii Noi, r. Edineț.
La finalul concertului, în fața Casei Memoriale „Arhimandrit Sofian Boghiu”, deschisă la 14 septembrie 2020, cu suportul Asociației cultural-istorice „Noua Galilee” și a Primăriei Cuconeștii Noi, a avut loc masa de pomenire.
Evenimentul comemorativ s-a încheiat cu o excursie pe malul Prutului, la „Scara memoriei”, ruinele bisericii „Sf. Arhanghel Mihail” din Cuconești, demolată în vremurile de tristă amintire și cimitirul cuconeștenilor despre care doar pietrele mai vorbesc.
Întâlnirea de suflet a fost organizată pentru al 9-lea an consecutiv de către Asociația cultural-istorică “Noua Galilee“ în colaborare cu Primăria com. Cuconeștii Noi și a Gimnaziului din localitate.
***
Arhimandritul Sofian Boghiu (7 octombrie 1912 – 14 septembrie 2002), cunoscut duhovnic, supranumit de părintele Cleopa Ilie apostolul Bucureștilor, a fost deopotrivă pictor bisericesc și mărturisitor al credinței, pentru care a și fost întemnițat între anii 1958-1964.
Părintele Sofian a rămas în conștiința celor care l-au cunoscut ca un duhovnic blând, smerit, răbdător și lesne iertător. Apreciat deopotrivă de autoritățile eclesiale cât și de credincioși, părintele Sofian a format zeci de tineri care mai târziu au ajuns oameni de nădejde ai Bisericii și ai societății.
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,
Sursa: mitropolia.md