Jurat să nu mai bea

4687

În părţile Moldovei, în special, există obiceiul, printre cei care au darul excesului de alcool şi nu reuşesc să îşi stăpânească patima, să se ducă la preot şi să jure, pe o anumită perioadă, că nu vor mai pune picătură de alcool în gură. Practica dă roade, pentru că există o teamă straşnică, ancestrală, de consecinţele pe care le-ar putea avea călcarea jurământului atât asupra împricinatului, cât şi asupra familiei acestuia.

La un preot din Suceava, se prezintă un astfel de client, insistând la părintele – în urma insistenţelor ameninţătoare ale nevestei, fie vorba între noi – să îl jure că nu va mai bea… de la Sf. Dumitru până la Sf. Gheorghe.

Are loc ceremonia legării fără dezleganie pentru toată această perioadă, iar apoi alcoolicul nostru anonim se preumblă, în sfârşit treaz, spre casă…

Peste doar câteva zile, omul nostru e găsit iar pe culmile extazului etilic şi metilic! E luat imediat la interpelare de concitadinii într-ale fluidelor:

–      Ce faci, omule?! Ai înnebunit? Eşti jurat! Chiar nu îţi dai seama ce înseamnă asta?!

–      Păi, fraţilor… Am jurat că nu mai beau de la Sf. Dumitru până la Sf. Gheorghe.

–      Păi aşa ne-ai şi spus! Până la Sf. Gheorghe mai ai câteva luni bune, omule!

–      Nu, zău! De la Biserica Sf. Dumitru până la Biserica Sf Gheorghe nu sunt decât vreo 2 kilometri. Şi jur că nu am pus picătură de băutură în gură până ce am ajuns de la prima biserică la cealaltă!…

“200 întâmplări nostime din viaţa Părinţilor” – Culegere şi adaptare Romeo Petraşciuc. Editura Agnos, 2015


Articole Asemănătoare
5022

Adjunctul şefului păcătoşilor

Într-o întâlnire cu Părintele Sofronie Saharov de la Essex, Klaus Kenneth îl întreabă pe acesta: – Părinte Sofronie, sunteţi păcătos? – Daaa! Categoric! Sunt cel mai păcătos! După care, gândindu-se puţin, Părintele Sofronie se corectează: – De fapt, a fost doar unul mai mare decât mine. Eu sunt al doilea dintre cei mai păcătoşi oameni […]

    Articole postate de același autor
    12019

    Faci răul, te va pedepsi Dumnezeu; faci binele, te pot pedepsi oamenii!

    Unui tânăr care suferă şi într-un fel, şi în altul.  Scrisoarea ta m-a mişcat mult. N-am să-ţi ascund: am plâns asupra ei, citind-o şi recitind-o de mai multe ori. În ea este înscrisă întreaga dramă a vieţii omeneşti. Îmi scrii că ai crescut cu totul în ticăloşie. Mai ales furtul îţi stătea în obicei – […]