Colocviu comemorativ: Mitropolitul Efrem Enăcescu – jumătate de veac de la trecerea la cele veșnice

347

În seara zilei de miercuri,  5 decembrie 2018, capela Universității de Stat din Moldova a găzduit un colocviu comemorativ în cinstea Mitropolitul Efrem Enăcescu, la 50 de ani de la trecerea la cele veșnice.

Tradiționalul acatist al Sfântului Duh a fost oficiat de către Preasfințitul Ioan de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, după care s-a săvârșit un parastas pentru Mitropolitul Efrem și alți vrednici slujitori din spațiul pruto-nistrean în veac adormiți întru Domnul.

În deschiderea Colocviului  prot. Octavian Moșin, parohul bisericii universitare, a vorbit despre importanța unor astfel de întruniri și cunoașterea vrednicilor ostenitori ai Bisericii noastre.

În acest context PS Ioan a prezentat viața și activitatea Mitropolitului Efrem.

Prot. Ioan Lisnic, autorul volumului „Clerici ortodocși din Basarabia și Bucovina de Nord în închisorile comuniste”, s-a referit la martiriul slujitorilor din perioada sovietică. Părintele a vorbit despre cei aproximativ 300 de ierarhi, preoți, monahi, preotese, dascăli,  inclusiv și tatăl său, prot. Grigore Lisnic, întemnițați și torturați, viața cărora a fot elucidată în carte.

Istoricul Demir Dragnev a vorbit despre preoții cărturari din perioada sovietică, pe care i-a cunoscut și apreciat.

Cercetătorul Ion Valer Xenofontov s-a referit la Facultatea de Teologie din Chișinău, iar istoricul Diana Ețco a vorbit despre învățământul teologic din Basarabia țaristă, axându-se pe contribuțiile Mitropolitului Arsenie Stadnițki.

A urmat lansarea studiului semnat de dna D. Ețco "Școala teologică din Basarabia (1812-1917)".

La eveniment au fost prezenți circa 40 de studenți, cercetători și credincioși pasionați de istoria bisericească autohtonă. 

La finalul evenimentului părintele Octavian Moșin a făcut o prezentare a unor slujitori și nevoitori basarabeni care s-au refugiat peste Prut la mijlocul sec. XX, pe urmele cărora se merge spre a fi descoperiți și scoși din anonimat.

Totodată, părintele a anunțat că se depun eforturi întru instalarea unui monument al Mitropolitului Efrem la Chișinău.

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole postate de același autor
650

Slujire arhierească în Joia Mare la Catedrala Mitropolitană “Nașterea Domnului” din Chișinău

Săptămâna Patimilor este o perioadă deosebită de asceză și rugăciune, când creștinii retrăiesc duhovnicește încercările la care a fost supus Domnul nostru Iisus Hristos înainte de răstignirea Lui. Astfel, în Joia Mare, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir, Preasfinţitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei, a fost oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unită […]Urmăriți-ne pe Facebook!