Colocviu comemorativ: Mitropolitul Efrem Enăcescu – jumătate de veac de la trecerea la cele veșnice

204

În seara zilei de miercuri,  5 decembrie 2018, capela Universității de Stat din Moldova a găzduit un colocviu comemorativ în cinstea Mitropolitul Efrem Enăcescu, la 50 de ani de la trecerea la cele veșnice.

Tradiționalul acatist al Sfântului Duh a fost oficiat de către Preasfințitul Ioan de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, după care s-a săvârșit un parastas pentru Mitropolitul Efrem și alți vrednici slujitori din spațiul pruto-nistrean în veac adormiți întru Domnul.

În deschiderea Colocviului  prot. Octavian Moșin, parohul bisericii universitare, a vorbit despre importanța unor astfel de întruniri și cunoașterea vrednicilor ostenitori ai Bisericii noastre.

În acest context PS Ioan a prezentat viața și activitatea Mitropolitului Efrem.

Prot. Ioan Lisnic, autorul volumului „Clerici ortodocși din Basarabia și Bucovina de Nord în închisorile comuniste”, s-a referit la martiriul slujitorilor din perioada sovietică. Părintele a vorbit despre cei aproximativ 300 de ierarhi, preoți, monahi, preotese, dascăli,  inclusiv și tatăl său, prot. Grigore Lisnic, întemnițați și torturați, viața cărora a fot elucidată în carte.

Istoricul Demir Dragnev a vorbit despre preoții cărturari din perioada sovietică, pe care i-a cunoscut și apreciat.

Cercetătorul Ion Valer Xenofontov s-a referit la Facultatea de Teologie din Chișinău, iar istoricul Diana Ețco a vorbit despre învățământul teologic din Basarabia țaristă, axându-se pe contribuțiile Mitropolitului Arsenie Stadnițki.

A urmat lansarea studiului semnat de dna D. Ețco "Școala teologică din Basarabia (1812-1917)".

La eveniment au fost prezenți circa 40 de studenți, cercetători și credincioși pasionați de istoria bisericească autohtonă. 

La finalul evenimentului părintele Octavian Moșin a făcut o prezentare a unor slujitori și nevoitori basarabeni care s-au refugiat peste Prut la mijlocul sec. XX, pe urmele cărora se merge spre a fi descoperiți și scoși din anonimat.

Totodată, părintele a anunțat că se depun eforturi întru instalarea unui monument al Mitropolitului Efrem la Chișinău.

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole postate de același autor
547

Tinerii din orașul Nisporeni – cu Hristos pe drumul Golgotei către Înviere

Cu binecuvîntarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni parohia cu Hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din orașul Nisporeni în perioada Postului Mare a fost preocupată de misiunea Evangheliei lui Hristos în mijlocul tinerilor. Activităţile desfăşurate în timpul Postului Mare au fost pentru elevii Gimnaziului “Ștefan cel Mare”,  prilej de informare şi formare şi de trăire în spirit […]