Slujba Prohodului Mântuitorului, oficiată de Preasfințitul PETRU la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni

527

Vineri, 30 aprilie 2021, la orele 17, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni, Slujba Utreniei pentru ziua Sîmbetei cele Mari.

În timpul Utreniei, așa cum prevede rânduiala tipiconală, s-a săvârșit și cântare Prohodului Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Această umilincioasă cântare se săvârșește cu lumânări în mână, în fața Sfântului Epitaf.

La finalul slujbei Prohodului, Ierarhul, dimpreună cu soborul de slujitori, înconjurați și de credincioși, au mers în procesiune cu Sfântul Epitaf în jurul Catedralei. Această procesiune simbolizează ducerea și așezarea lui Hristos în mormânt.

La final, Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre cinstirea ce trebuie s-o aducem ca mulțumire lui Hristos, pentru patimile și chinurile suferite pentru a noastră mântuire. De asemene, Ierarhul a specificat și importanța aceste slujbe a Prohodului, ca și a celorlalte slujbe din Săptămâna Patimilor.

Cântările slujbei și a prohodului au fost intonate de Corul Catedralei Episcopale, condus de Dna Irina VIZITIU-GAJIM.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

foto: Arhidiaconul VENIAMIN (Seculțan)

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
1988

Cum să ne purtăm în timpul Sfintei Liturghii

Despre Sfânta Liturghie, Părintele ne spunea mereu: – Dacă trebuie neapărat să pleci de la Sfânta Liturghie, atunci pleacă după „Tatăl Nostru”, iar dacă s-au scos Sfintele Daruri, atunci să stai cu frică și să te rogi pentru că aici este prezent Însuși Dumnezeu cu Maica Domnului și cu toate puterile cerești, iar dacă poți, varsă […]


Foto