Slujba Prohodului Mântuitorului, oficiată de Preasfințitul PETRU la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni

864

Vineri, 30 aprilie 2021, la orele 17, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni, Slujba Utreniei pentru ziua Sîmbetei cele Mari.

În timpul Utreniei, așa cum prevede rânduiala tipiconală, s-a săvârșit și cântare Prohodului Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Această umilincioasă cântare se săvârșește cu lumânări în mână, în fața Sfântului Epitaf.

La finalul slujbei Prohodului, Ierarhul, dimpreună cu soborul de slujitori, înconjurați și de credincioși, au mers în procesiune cu Sfântul Epitaf în jurul Catedralei. Această procesiune simbolizează ducerea și așezarea lui Hristos în mormânt.

La final, Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre cinstirea ce trebuie s-o aducem ca mulțumire lui Hristos, pentru patimile și chinurile suferite pentru a noastră mântuire. De asemene, Ierarhul a specificat și importanța aceste slujbe a Prohodului, ca și a celorlalte slujbe din Săptămâna Patimilor.

Cântările slujbei și a prohodului au fost intonate de Corul Catedralei Episcopale, condus de Dna Irina VIZITIU-GAJIM.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

foto: Arhidiaconul VENIAMIN (Seculțan)

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
1498

La Dumnezeu, nici un singur pas nu e trecut cu vederea

Un bătrân oarecare ședea în pus­tie; acesta avea chilia la douăsprezece mile depărtare de apă. Și ducându-se într-o zi ca să ia apă, s-a împuținat și a zis: – Ce trebuință este de atâta osteneală? Voi veni și voi petre­ce aproape de apă. Și, zicând aceasta întru sineși, a simțit pe oarecine urmându-l; și, întorcându-se, […]