Secretul unui creier uimitor până la adânci bătrâneţi, de la o femeie de 95 de ani

4044

Puţini se pot lăuda cu performanţele Olgăi Kotelko care, până la 95 de ani, a sfidat procesul normal de îmbătrânire și a uimit lumea medicală datorită creierului său, care s-a păstrat într-o formă remarcabilă pentru vârsta ei. Secretul ei este unul pe cât de eficient, pe atât de simplu. 

La 77 de ani, vârstă la care cei mai mulţi preferă confortul canapelei, Olga s-a hotărât să se apuce serios de antrenamente sportive, iar acest obicei a ajutat-o se păstreze într-o formă fizică și mentală de invidiat. În ultimii ei 18 ani de viaţă, a adunat 750 de medalii de aur pentru rezultatele sale excelente la atletism și a dărâmat 37 de recorduri mondiale la probe de sărituri în lungime și înălţime, alergat, ciocan sau suliţă, potrivit biografiei sale.

Performanţele Olgăi au stârnit curiozitatea experţilor de la Institutul Beckman pentru Știinţe Avansate și Tehnologie al Universităţii din Illionis, care au vrut să testeze efectele benefice ale sportului asupra abilităţilor cognitive. Așa că au invitat-o pe aceasta în laboratorul lor, pentru câteva teste, care au inclus scanarea creierului cu tehnologie de imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN), un test de rezistenţă cardiorespiratorie la efort folosind o bandă de alergat și probe de evaluare a abilităţilor congnitive.

La momentul demarării experimentului, Olga avea 93 de ani. Cum experţii nu au putut alcătui un grup similar ca vârstă  și cu o stare de sănătate rezonabilă, ei au comparat rezultatele obţinute de Olga cu cele obţinute la teste similare de 58 de femei cu vârste cuprinse între 60 și 78 de ani, care făceau puţin sport.

În ciuda vârstei sale înaintate, Olga se simţea în formă chiar dacă trecuse prin multe evaluări solicitante. „În timpul cinei, după o lungă zi de testări, am întrebat-o pe Olga dacă se simte obosită, iar ea mi-a răspuns: «Arareori obosesc.»  În schimb, absolvenţii care au evaluat-o și care sunt cu câteva decenii mai tineri decât ea păreau extenuaţi”, a declarat autorul studiului, Art Kramer, directorul Institutului Beckman.

Un amănunt interesant a fost observat la analiza formaţiunii numite corpul calos, regiunea care conectează cele două emisfere cerebrale în partea din faţă a creierului. „Olga a înregistrat cea mai mare proporţie a integrităţii materiei albe în această parte a creierului, chiar mai mare decât cea a femeilor mai tinere, lucru care a fost foarte surprinzător. Aceste suprafeţe de materie albă sunt folosite într-o regiune a creierului implicată în activităţi – precum raţionamentul, planificarea și autocontrolul – cunoscute pentru faptul că se alterează cel mai rapid odată cu îmbătrânirea”, a explicat coordonatoarea studiului, Agnieszka Burzynska.

Pe de altă parte, însă, experţii au observat că, în anumite regiuni ale creierului, Olga prezenta semne avansate de îmbătrânire la nivelul suprafeţei materiei albe. De asemenea, ea nu s-a descurcat la fel de bine precum celelalte participante mai tinere la testările cognitive. Rezultatele au arătat și că dimensiunea hipocampului ei a fost mai mică decât a celorlalte voluntare, dar neobișnuit de mare faţă de mărimile întâlnite în mod normal în rândul celor de vârsta sa. „Creierul  ei nu părea, în general, foarte micșorat, iar ventriculele ei nu păreau lărgite”, a adăugat Burzynska.

Atunci când au analizat comparativ  rezultatele Olgăi cu cele obţinute în studii independente, experţii au observat că aceasta s-a descurcat mai bine la testările abilităţilor cognitive decât adulţii trecuţi de 90 de ani.

Autorii menţionează că rezultatele obţinute în urma analizei creierului Olgăi nu sunt suficiente pentru a enunţa „concluzii solide”, însă cred că exemplul ei poate servi drept inspiraţie pentru toţi cei care vor să își păstreze creierul cât mai sănătos până la adânci bătrâneţi. „Sper că îi va încuraja pe oameni să creadă că, și atunci când îmbătrânesc, creierul lor rămâne plastic”, punctează Burzynska.

sursa semneletimpului.ro


Articole Asemănătoare
4400

Toamna se numără bobocii…

„Batrâneţea începe ca toamna,  cu melancolii, cu umbre care se lungesc, cu reverii şi doruri vagi.” Octavian Paler Ferice de omul care trece cu bine prin toate anotimpurile anului, dar mai fericit este cel care adună roade bune şi binecuvântate virtuţi. Unii spun că timpul zboară mult mai repede ca altădată. Mulţi factori te distrag: […]

Articole postate de același autor
3607

Pe măsură ce ne apropiem de Hristos, frica se transformă în iubire!

– De ce trebuie să ai mai multă dragoste de Dumnezeu decât frică? – Nu trebuie, ci acesta este darul lui Dumnezeu! Pe măsură ce ne apropiem de El, frica se transformă în iubire! Relaţia reală dintre noi şi Dumnezeu este dragoste! Dar pentru că noi nu ştim, ne este frică. Frică, atunci când îl […]